În regiunea noastră există tradiții în ceea ce privește dietele care reduc sau elimină complet consumul de carne, cum ar fi perioadele de post sau poruncile și credințele religioase referitoare la abținerea de la anumite tipuri de alimente și băuturi. Fie că ne abținem de carne din motive de sănătate, de mediu, de bunăstare a animalelor, bioetice, morale sau religioase, fie că am renunțat la ea doar temporar sau deja de mai mulți ani, în orice caz, este bine să avem pe raftul bibliotecii câteva cărți de bucate care ne vor ajuta să pregătim mese vegetariene gustoase, nutritive și energizante.
Înainte de toate, să clarificăm diferența dintre o persoană vegetariană și una vegană: prima nu mănâncă carne sau orice aliment care conține produse din carne (de exemplu, dacă pui carne în supă, aceasta nu este vegetariană chiar dacă scoți carnea la sfârșit). Ovo-lacto-vegetarian este un termen mai corect pentru denumirea acestui grup, deoarece un ovo-lacto-vegetarian evită doar carnea și mănâncă ouă și produse lactate. Nu mănâncă nici pește, deoarece și acesta este tot carne. Cei care, practic, urmează o dietă vegetariană, dar mănâncă pește se numesc pesco-vegetarieni.
Un vegan este un vegetarian mai strict care nu consumă carne și alte alimente de origine animală, adică ouă, produse lactate și, uneori, chiar și miere, deoarece și aceasta este obținută prin contribuția albinelor, deci are origine animală. Există, de asemenea, tranziții între dieta vegetariană și vegană: lactovegetarianul nu mănâncă nici carne, nici ouă, dar consumă produse lactate; ovo-vegetarianul nu mănâncă nici carne, nici produse lactate, dar consumă ouă. Apoi există flexitarienii, care urmează în cea mai mare parte o dietă vegetariană, dar rar mănâncă și carne. Indiferent de categoria în care ne încadrăm, și chiar dacă suntem mâncători de carne, vom găsi cu siguranță ceva care să ne fie de plac în următoarele cărți de bucate!
Jamie Oliver: VEG.Preparate ușoare și delicioase pentru toți
Această carte de bucate a celebrului bucătar britanic de renume internațional prezintă mâncăruri pe bază de plante. Jamie Oliver s-a inspirat din întreaga lume pentru a crea mâncăruri ingenios de simple, realizate din legume și fructe, care sunt atât de delicioase, încât nici măcar nu observăm absența cărnii. Cartea a fost publicată în română, maghiară și în multe alte limbi europene.
Nina Olsson: Veggie Burger Atelier – Extraordinary Recipes for Nourishing Plant-Based Patties, Plus Buns, Condiments, and Sweets
Noua vedetă gastronomică a tinerelor generații, Nina Olsson ridică la nivel de măiestrie unul dintre cele mai în vogă feluri de mâncare din ziua de azi, burgerul vegetarian și rețetele din ce în ce mai variate ale acestuia. Prin fotografii și descrieri, autoarea ne prezintă deliciile burgerilor din diferite continente și ne oferă șansa de a încerca rețete care conțin doar ingrediente integrale și sănătoase. Universul hamburgerilor vegetali este fascinant nu doar prin savoarea specifică, ci și prin creativitate, aceștia având un număr infinit de variante.
Adele McConnell: The Vegan Cookbook – 100 Sensational Recipes to Inspire and Invigorate
Cartea de bucate a bloggerului culinar australian este considerată o lucrare clasică în domeniu, cu mai multe ediții în engleză și spaniolă, a fost tradusă și în maghiară. Autoarea oferă rețete de diferite grade de dificultate și ne invită la o călătorie prin lumea gastronomiei. Pe lângă mâncărurile tradiționale, putem să alegem și preparate delicioase din bucătăria marocană, mexicană, thailandeză, indiană și japoneză.
Gena Hamshaw: Power Plates: 100 Nutritionally Balanced, One-Dish Vegan Meals
Cele 100 de rețete de mâncăruri vegane sănătoase și nutritive de Gena Hamshaw, blogger și nutriționist, ne ajută să preparăm mese vegane delicioase, inspirate de o dietă echilibrată și care oferă energie pe termen lung. Fiecare rețetă conține proporțiile potrivite de grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și proteine, care sunt combinate în așa fel încât să ofere o masă completă.
Cinzia Trenchi: Rețete vegane. Preparate gustoase si idei sănătoase.
În acest volum, specialista în naturopatie și jurnalista Cinzia Trenchi prezintă o gamă largă de mâncăruri care pot fi ușor preparate din plante leguminoase, fructe, legume, cereale integrale și semințe și care sunt bogate în condimente și plante medicinale. Este o carte ușor de citit care a fost tradusă și în limba română.
+1: Street Kitchen: A nagy vega könyv (Marea carte vegetariană)
Apărută doar în limba maghiară, cartea de bucate vegetariană aparținând revistei Street Kitchen este una dintre lucrările de bază în domeniu. Street Kitchen este una dintre revistele de rețete și gastronomie din Ungaria, care, pe lângă portalul online, publică și reviste și cărți tipărite. Cartea de bucate conține 99 de rețete de mâncăruri extravagante, testate, care îi pot “îmblânzi”chiar și pe mâncătorii de carne.
Cu rețetele noastre vegetariene ne propunem să facem același lucru: mâncărurile noastre fără carne, realizate din ciuperci și ingrediente vegetale pot fi potrivite pentru oricine, pot fi folosite în viața de zi cu zi și în perioadele de post.