Din ce în ce mai mulți oameni încearcă dieta ketogenică, a cărei avantaj este că putem pierde relativ repede câteva kilograme în plus. Principiul este că, pe durata dietei, nu mai consumăm aproape deloc carbohidrați, ceea ce forțează organismul să folosească grăsimile în loc să transforme zaharurile în energie. Cu dieta ketogenică, putem pierde până la două kilograme pe săptămână.
Pe când o dietă echilibrată normală ar trebui să cuprindă 45-55% carbohidrați, 15-20% proteine și nu mai mult de 30% grăsimi, regula cheie a dietei ketogenice este de a consuma doar 5% carbohidrați și 75% grăsimi. Pare puțin controversat la început de ce o dietă pentru arderea grăsimilor ar trebui să fie alcătuită în principal din grăsimi. Pentru început trebuie să înțelegem:
ce este cetoza, după care dieta și-a primit numele?
Atunci când organismul nu primește carbohidrați pentru a-i transforma în energie, acesta folosește grăsimile drept înlocuitor: atunci are loc fenomenul metabolic numit cetoză. Organismul intră treptat în această stare, un proces numit ketogeneză. În timpul cetozei, se formează corpi cetonici, care sunt compuși organici utilizați pentru a înlocui cantități mici de zaharuri. Cetoza poate apărea ca urmare a înfometării sau a postului, iar beneficiile sale pentru sănătate erau deja cunoscute de Hipocrate.
În dieta ketogenică, ajungem la această stare fără a ne înfometa. Dieta, care a fost descoperită în urmă cu peste un secol, a fost folosită pentru prima dată pentru a trata epilepsia, iar pierderea în greutate a fost înregistrată doar ca un „efect secundar”, acum însă a devenit populară mai ales printre cei care țin regim. Sunt cunoscute mai multe versiuni: pe lângă dieta ketogenică standard menționată mai sus, care necesită un aport de carbohidrați de 5%, există și dieta ketogenică bogată în proteine, care constă în 35% proteine, 60% grăsimi și 5% carbohidrați; există, de asemenea, dieta ketogenică destinată sportivilor, în care alimentele bogate în carbohidrați sunt permise în zilele de antrenament; și există dieta ketogenică ciclică, care presupune alternanța între „zile cu carbohidrați” și zile în care se consumă doar alimente cu conținut scăzut de carbohidrați. Acesta din urmă este considerat de mulți ca fiind cel mai sigur.
Urmarea permanentă a acestei diete poate fi dăunătoare. Printre efectele secundare se numără constipația, lipsa de energie, deficiențele de vitamine, o permanentă respirație urât mirositoare (aceasta din urmă durează atâta timp cât suntem în cetoză, așa că guma de mestecat fără zahăr și clătirea frecventă a gurii o vor atenua, dar nu o vor putea elimina).
De asemenea, este posibil să dezvoltăm ceea ce se numește „gripă ketogenică”,
care este un complex de simptome, inclusiv febră, greață, vărsături, dureri de cap și oboseală, datorate unui dezechilibru temporar de energie, insulină și minerale în organism. Dieta poate duce, de asemenea, la o pierdere de masă musculară și s-a observat că, după o scurtă perioadă de slăbire, kilogramele pierdute revin la fel de repede după întoarcerea la carbohidrați. Dieta ketogenică poate provoca, de asemenea, cicluri menstruale neregulate.
Multe alimente bogate în carbohidrați, dar care conțin nutrienți, vitamine și antioxidanți importanți, ar trebui evitate în cadrul unei diete ketogenice: leguminoasele, arahidele, fructele, unele produse lactate, orezul, fulgii de ovăz sau produsele de panificație integrale. Ceea ce putem mânca sunt carnea, peștele, legumele cu conținut scăzut de carbohidrați (roșii, vinete, sparanghel, broccoli, țelină, conopidă, varză, castraveți, dovlecei, verdețuri, avocado), ouă, brânză, semințe de dovleac și de susan, nuci, unt de arahide. Și, bineînțeles, ciupercile, un adevărat superaliment care nu ar trebui să lipsească din dieta ketogenică: conțin 90 la sută apă, minimum de grăsimi, sunt sărace în carbohidrați și proteine, dar bogate în fibre și vitamine.
Întotdeauna merită să ne suplimentăm aportul de vitamine și minerale pe care nu le obținem din alimentație și să fim foarte atenți să consumăm suficientă apă! Femeilor însărcinate și mamelor care alăptează nu li se recomandă să urmeze acest tip de dietă fără carbohidrați. Totodată, această dietă este recomandată pentru anumite boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Este foarte important să menționăm că,
dacă dorim să începem o dietă ketogenică din motive medicale, aceasta este recomandată doar sub supravegherea unui medic calificat!
Dacă dorești să afli mai multe despre modul în care ciupercile te pot ajuta să dezvolți o alimentație sănătoasă, citește articolele noastre anterioare. Aici am scris despre ciupercile champignon (cu o rețetă dietetică!) și aici am abordat de ce este bine să mâncăm multe ciuperci, mai ales vara! Iar dacă ești în căutarea unei diete mai echilibrate pentru pierderea în greutate pe termen lung, încearcă dieta mediteraneană, care include și ciupercile.