În trecut, existau multe concepții greșite și superstiții despre ceea ce femeile însărcinate pot sau nu pot mânca. Regula de bază este să mănânce orice le convine și pe care starea lor generală de sănătate le permite – deci, bineînțeles, și ciuperci!
În același timp, în timpul sarcinii, nu strică să acordați o atenție sporită consumului de alimente bogate în nutrienți valoroși, inclusiv antioxidanți, vitamine, proteine și oligoelemente. În acest context, consumul de ciuperci le este recomandat în mod special.
Știați că? Potrivit dieteticienilor, nevoile energetice ale unei viitoare mame în primele șase luni de sarcină în timpul unei alimentații sănătoase ar trebui să fie de aproximativ 2.000-2.500 de calorii pe zi.
Cu 150 mai multe calorii. Deși nu este adevărat că „trebuie să mănânci în loc de două”, dar necesarul de nutrienți al organismului crește atât ca și cantitate, cât și ca valoare nutritivă.
În ultimul trimestru de sarcină, necesarul de energie va fi cu 300 de calorii mai mult. Este important să nu acoperim acest plus de energie cu alimente de îngrășare, dulci și grase, ci cu superalimente care asigură organismului nostru necesarul crescut de vitamine și minerale.
Un astfel de super-aliment sunt ciupercile.
În timpul sarcinii, necesarul organismului nostru de proteine și carbohidrați crește și el. Pe parcursul celor 9 luni este necesar un aport suplimentar de proteine de aproximativ 10 g/zi, care poate fi între 70-90 de grame pe zi în total, în funcție de nevoile individuale de energie. În timpul sarcinii, necesarul de carbohidrați crește până la 300-350 de grame, dar ar trebui să se acorde o atenție mai mare celor complexe, alimentelor bogate în fibre. În această perioadă, uterul în continuă creștere și fătul din interior exercită presiune asupra colonului, ceea ce poate duce la constipație: aceasta poate fi prevenită prin consumul de alimente care conțin o cantitate adecvată de fibre alimentare, precum fructele, legumele și ciupercile.
Deoarece ciupercile conțin fibre, ele ajută la tratarea indigestiei și a constipației, care sunt frecvente în timpul sarcinii. Antioxidanții din ciuperci (cum ar fi seleniul) întăresc sistemul imunitar.
În timpul sarcinii, nevoia organismului de vitamine și minerale de asemenea crește semnificativ. De exemplu, avem nevoie de 30% mai multă vitamina B1, 25% mai multă vitamina B2, 25% mai multă vitamina B6, 30% mai multă vitamina B12 și cu 70-100% mai multă vitamina D atunci când așteptăm un copil. De asemenea avem nevoie de 20-50% mai mult calciu, 20-50% fosfor, 50% magneziu, 100% fier, 30% cupru și 25% mai mult iod pentru a vă satisface nevoile.
Aportul adecvat de minerale în timpul sarcinii este crucial nu numai pentru sănătatea mamei, ci și pentru sănătatea bebelușului. Calciul este necesar pentru dezvoltarea oaselor bebelușului și a viitorilor dinți, magneziul este necesar pentru dezvoltarea celulelor sistemului nervos și, de asemenea, poate ajuta la prevenirea avortului spontan sau a nașterii premature.
Din fericire, ciupercile au toate aceste beneficii.
Ciupercile conțin o mulțime de vitamine, nutrienți, proteine și carbohidrați, motiv pentru care sunt hrană excelentă atât pentru mamă, cât și pentru bebelușul care crește în uter.
Ciupercile sunt o sursă naturală de vitamine din complexul B: conțin și tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3) și acid pantotenic (B5). Tiamina și niacina promovează dezvoltarea creierului bebelușului, ameliorează oboseala femeii însărcinate și îi măresc energia. Riboflavina ajută la menținerea pielii sănătoase, îmbunătățește vederea și dezvoltă oasele, mușchii și nervii puternici.
Vitamina D, care se găsește și în ciuperci, ajută la absorbția calciului și, în același timp, contribuie la dezvoltarea oaselor și a dinților la făt. La femeile însărcinate lipsa vitaminei D poate cauza oboseala, dureri de spate, slăbiciune osoasa și depresie.
Proteina din ciuperci este necesară pentru dezvoltarea generală a bebelușului, deoarece contribuie la creșterea masei musculare. Ciuperca este, de asemenea, o sursă excelentă de fier, care ajută la producerea de hemoglobină și globule roșii atât în corpul mamei, cât și la făt. Antioxidanții care se găsesc în ciuperci întăresc sistemul imunitar și, datorită lor, avem mai multe șanse să evităm bolile în timpul sarcinii. Ciupercile conțin și zinc, potasiu și seleniu, care favorizează creșterea și dezvoltarea bebelușului.
Pe scurt, dacă sunteți însărcinată, este recomandat să mâncați ciuperci, dar, în același timp, ar trebui să fiți atente la următoarele:
- mâncați numai ciuperci (cultivate) din locuri proaspete și sigure;
- spălați întotdeauna bine ciupercile;
- nu mâncați ciuperci crude în timpul sarcinii.
Din acest articolul, puteți afla despre beneficiile consumului de ciuperci la copii. Iar dacă vrei mâncăruri cu ciuperci proaspete, sănătoase și hrănitoare, aruncă o privire în jur retetele noastre: salata de rucola-champignon sau aceasta minune de salată de parmezan-pătrunjel hrănește și energizează chiar și în zilele toride de vară!