Toamna e firesc ca mulți drumeți se angajează să culeagă ciuperci în pădure și câmpuri. Ar fi important ca fiecare culegător de ciuperci să cunoască următoarea regulă vitală: să nu culegi în nici un caz, nici măcar o singură ciupercă pe care nu o recunoști cu sută la sută sigur!
Există multe tipuri de champignoane ”sălbatice”, inclusiv și cele otrăvitoare (puteți citi despre acest lucru în secțiunea anterioară a Școlii de ciuperci), un culegător de ciuperci neexperimentat poate confunda champignonul care crește în pădure sau pe câmp cu cea mai otrăvitoare ciupercă: buretele viperei (adică Amanita phalloides).
Desigur, experții pot face cu ușurință diferența dintre champignon și o ciupercă ucigașă. Buretele viperei nu are doar guler, ci și bulb învelit de un săculeț la picior, pălăria este mai turtită, iar lamele pălăriilor sunt întotdeauna albe. Champignonul are doar guler, iar picioarele aprope că nu se îngroașă deloc. Însă, chiar dacă doar o singură bucată ucigașă intră în coș, iar de acolo ajunge cumva în mâncare, poate provoca chiar moartea mai multor oameni!
Consumul amanitei phalloides (buretele viperei) cauzează din păcate otrăvire fatală în majoritatea cazurilor, deoarece conține otravă celulară, care dăunează irevocabil ficatului și rinichilor. În momentul în care apar primele semne de otrăvire, la 10-12 ore de la consum, toxina a fost deja absorbită, iar nici spălătura gastrică nu ajută. În plus, buretele viperei poate fi confundat cu patru ciuperci comestibile: nu numai cu champignonul, ci și cu ciuperca de miriște, vinețica porumbeilor și cașul ciorii.
La Boglar Champ cultivăm pleurotus și champignon, cele mai răspândite două ciuperci din lume. În cazul ciupercilor cultivate dispare dilema de a le confunda cu o ciupercă otrăvitoare. Prin urmare, dacă sunteți un culegător de ciuperci începător, nu merită să vă asumați riscul: merită să cumpărați chiar și champignonul din magazin.
În prima parte a Școlii de ciupercă, am scris despre pleurotus și despre ciuperci în general, iar în partea a doua, am adunat câteva informații interesante despre champignon. Într-un articol anterior de pe blog, am scris despre concepții greșite despre ciuperci, pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.
Urmărește-l Școala de ciuperci pe pagina de Facebook a lui Boglar Champ, pentru a nu rata ultimele episoade!