Odată cu apropierea Crăciunului zilele se scurtează și nopțile se lungesc din ce în ce mai mult. Solstițiul de iarnă, ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă din an, în mod tradițional a fost și este urmat și în zilele noastre de sărbători în toate culturile. Dintre acestea fac parte Saturnalia sărbătorită în Roma antică, Hanuka evreiască, sau însuși Crăciunul, care s-a transformat de fapt din ziua de naștere a zeului luminii, Mithra în cea a lui Iisus Hristos. Ziua de 25 decembrie a fost fixată în secolul al IV-lea ca dată a comemorării nașterii Mântuitorului.
În tradiția bizantină, Crăciunul este precedat de un post de 40 de zile, la fel și de Paște. În această periodă credincioșii se abțin de la mâncărurile cu carne, pregătindu-se trupește și sufletește de sărbătoare. Credincioșii catolici țin post numai pe 24 decembrie, în ziua de dinaintea Crăciunului, dar și acest obicei este perpetuat mai mult de cei vârstnici. În acelaș timp, odată cu răspândirea obiceiurilor alimentare sănătoase și ecologice tot mai mulți încearcă să fie vegetarieni, ori semi-vegetarieni, consumând, de exemplu numai o dată pe săptămână alimente de origine animală.
Cu apropierea Crăciunului am adunat idei de meniuri vegetariene care pot fi preparate cu plăcere și savurate și de cei care țin post din motive religioase, dar și de către cei care nu consumă carne din considerente ecologice sau de sănătate. Putem pregăti, firește, meniu fără carne chiar și de Crăciun, nu numai în perioada de post.
Pentru început puteți citi despre oferta de meniu de sărbătoare realizat din șampinion brun
Șampinionul brun de cultură are un gust intens și este o mâncare ideală pentru iarnă. Când depozitele noastre de vitamina D se golesc, și organismul nostru are nevoie de alimente ce abundă în vitamine, minerale vitale și antioxidanți, nu vom fi dezamăgiți dacă alegem șampinionul brun.
Gustare: porțioare cu pate condimentat de ciuperci
Supă: gulaș cu ciuperci și tarhon
Felul doi: sarmale fără carne
Gustarea ideală este cea care nu încarcă stomacul, doar face să anticipăm ce va urma. Pe lângă, sau în loc de tradiționalele gustări de Crăciun, pateul condimentat de ciuperci poate fi o variantă de gustare deosebită. Se prepară cu nucă și condimente verzi. Simplu și deosebit, încearcă-l și tu! Rețeta pe acest link.
Gulașul și sarmalele sunt mâncăruri tradiționale cu carne, dar următoarele două rețete demonstrează că nu este neapărat nevoie de carne pentru prepararea lor. Supa pregătită din șampinion brun, îmbunătățită cu multe-multe legume poate fi servită și ca fel principal, dar devine meniu de sărbătoare numai atunci când este servită cu smântână și ardei iute, înainte de sarmale. Ingredientele și modul de preparare le găsești aici.
De Crăciun nu pot lipsi de pe masă sarmalele, ele dau aspectul de sărbătoare meniului. Călim ciupercile și legumele, apoi le amestecăm cu orez și varză mărunțită: din acestea obținem umplutura. Le vom prepara în vas roman, condimentăm cu roșii și cimbru. Putem să servim cu mămăligă, smântână, ciuperci, ardei iute.
În cazul în care majoritatea familiei mănâncă în continuare carne și nici nu-și pot imagina sărbătorile fără, vă oferim alte două rețete: Mușchiul de vită Wellington cu șampinion, sau acest delicios somon cu ciuperci și smântână.