Supa de fasole este de cele mai multe ori servită pe la noi cu ciolan, șuncă afumată sau cârnați, dar puteți pregăti și o versiune vegetariană delicioasă – tot ce aveți nevoie este doar puțină creativitate și ciuperci champignon.
Ingrediente:
Pentru supă:
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 50 dkg fasole
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 10 dkg ciuperci champignon
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură de ienibahar
- 1 dl vin alb sec
- 1-2 legături de pătrunjel și salvie
- 2 dl smântână
- 1 lingură de făină
- 2 l de apă
- ulei
- sare, piper după gust
Pentru găluște:
- 2 linguri de făină
- 1 ou
- 5 dkg cașcaval
- sare și piper după gust
Pregătire:
Cu o seară înainte, înmuiați fasolea în apă cât să le acopere. A doua zi se toacă ceapa, păstârnacul, usturoiul și morcovul, se călește totul în puțin ulei, se adaugă frunza de dafin, fasolea înmuiată și umflată (fără apa de înmuiere), se toarnă deasupra cei 2 litri de apă și se fierbe. Când fasolea este bine gătită, se adaugă ciupercile tocate, vinul alb și se condimentează. În continuare, se amestecă smântâna cu făina, se adaugă zeamă din supa clocotită la acest amestec și se omogenizează, apoi se toarnă înapoi în supă. Aduceți supa la fierbere la foc mediu pentru un minut sau două, apoi opriți focul, în timp ce pregătiți găluștele și le puneți ușor în supă. Odată ce găluștele urcă la suprafață, acestea sunt fierte. Apoi se ia supa de fasole de pe foc și se presară deasupra frunzele de pătrunjel și salvie proaspăt tocate. Se servește cu smântână, muștar și verdețuri proaspete.