Ciupercile pleurotus sunt un ingredient excelent pentru o varietate de sosuri, iar aroma lor specială de stridii poate îmbunătăți chiar și cele mai simple preparate. În rețeta video, am pregătit-o cu friptură. Acest fel principal festiv poate fi vedeta ospățului de Fărșang, dar poate fi preparat cu mare succes și pentru orice altă ocazie.
Ingrediente:
- 300 g ciuperci pleurotus
- 2 căpățâni de ceapă
- 2 dl smântână
- 2 căței de usturoi
- 4 linguri de unt
- 1 dl vin alb sec
- 1 lingură de muștar
- sare, piper după gust
- steak (felii de carne de vită cu os, tăiate special, una pentru fiecare persoană)
- felii de pâine prăjită (asemenea numărului feliilor de friptură)
Pregătire
Se spală ciupercile pleurotus și se taie în fâșii, se toacă ceapa mărunt. Se topește untul într-o tigaie, se călește ceapa și usturoiul cu puțină sare, apoi se adaugă ciupercile și se prăjesc câteva minute. Se adaugă muștarul, vinul alb, condimentele, se acoperă tigaia și se lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele devin moi.
În timp ce se fierb ciupercile la foc mic, putem pregăti friptura: condimentăm carnea, prăjim rapid pe ambele părți într-o tigaie, apoi lăsăm câteva minute carnea de vită sub folie de aluminiu ca să devină fragedă.
În final, se adaugă smântâna în sosul de ciuperci și se aduce la fierbere.
Putem servi steak-ul tăiat felii cu pâine prăjită și sosul de ciuperci presărat cu verdețuri.