Știai că nu doar ciupercile Champignon, dar și lintea e un superaliment? Conține acizi grași esențiali, antioxidanți și carbohidrați cu absorbție lentă. Această rețetă fără carne nu numai că este sățioasă, dar se potrivește și în diferite diete și regimuri alimentare speciale.
Ingrediente:
- 1 cană de linte roșie
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1/2 cană de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- 200 g ciuperci Champignon, tocate mărunt
- 1 linguriță de chimion măcinat
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1/2 linguriță de ardei iute (opțional, în funcție de preferințe)
- 1/2 cană de pesmet
- 2 linguri de făină
- sare, după gust
- piper proaspăt măcinat, după gust
- ulei de măsline pentru prăjit
Mod de preparare:
Clătește bine lintea roșie, apoi pune-o într-o cratiță și acoper-o cu apă. Fierbe-o, apoi reduce căldura și las-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, până se înmoaie lintea.
Între timp, încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa mărunțită și călește-o până devine aurie, cam 5 minute. Adaugă usturoiul zdrobit și ciupercile Champignon tocate mărunt, apoi călește-le încă 5-7 minute, până se înmoaie ciupercile.
După ce lintea roșie s-a înmuiat, scurge apa în exces și transfer-o într-un castron. Folosește o furculiță sau un blender pentru a o pisa. Dacă compoziția pare prea umedă, adaugă puțin pesmet pentru a o îngroșa.
Adaugă compoziției de linte ceapa călită, usturoiul și ciupercile. Adaugă și pătrunjelul tocat mărunt, chimionul măcinat, coriandrul măcinat și ardeiul iute, dacă dorești. Condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat, după gust. Amestecă bine toate ingredientele.
Adaugă pesmetul și făina în compoziția de linte și ciuperci, apoi frământă până obții un aluat elastic și modelabil.
Modelează aluatul sub formă de chifteluțe și pune-le într-o tigaie în care ai încins uleiul de măsline la foc mediu. Prăjește chifteluțele pe ambele părți până devin aurii, aproximativ 4-5 minute.
Servește chifteluțele de linte cu ciuperci alături de salată, legume sau sosul tău preferat.