Răspunsul scurt este că aproape oricare, atâta timp cât se armonizează cu celelalte ingrediente ale preparatului. Cu toate acestea, mulți bucătari amatori se simt nesiguri când vine vorba de condimentarea ciupercilor: mulți preferă să fie în siguranță, astfel aleg sarea, piperul și usturoiul, fiind greu să greșești cu acestea.
Dar știm bine că preparatele cu ciuperci pot deveni și mai savuroase cu o varietate de condimente. În continuare, enumerăm câteva condimente pe care noi considerăm că se potrivesc deosebit de bine cu ciupercile Pleurotus și Champignon produse de Boglar Champ. Selecția noastră include ierburi sezonale care au jucat un rol important în gastronomia Europei Centrale și de Est și în special în gastronomia românească și transilvăneană de secole. Desigur, există multe alte condimente pe care le puteți încerca în universul de arome!
Pătrunjel
Ierburile proaspete se potrivesc deosebit de bine cu ciupercile. Putem recomanda cu încredere aproape orice ierburi proaspete crescute în regiunea noastră pentru preparatele cu ciuperci. Pătrunjelul este una dintre cele mai populare ierburi verzi și este, de asemenea, extrem de sănătos: conține vitamina K, vitamina C, beta-caroten și are efecte benefice asupra sistemului nostru imunitar, protejând împotriva infecțiilor și având proprietăți antiinflamatorii. Este bogat în fier, ceea ce îl face recomandat în dieta persoanelor care suferă de anemie. În final, facilitează digestia, așa că merită să presărați pătrunjel peste toate preparatele cu ciuperci în momentul servirii.
Cimbru
Cimbrul nu e doar un condiment des întâlnit în rețetele noastre, ci și o plantă medicinală adesea folosită în cazul afecțiunilor tractului respirator superior. Cimbrul accentuează aroma preparatelor pe bază de ciuperci cu aroma sa distinctivă, și are efecte antiinflamatorii. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.
Rozmarin
A fost folosit în Evul Mediu în scopuri terapeutice: rozmarinul are și efecte analgezice și anestezice, îmbunătățește circulația sângelui, are proprietăți antiinflamatorii, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește digestia. Printre altele, poate preveni balonarea și constipația.
Busuioc
Este titulat “regele condimentelor” și nu fără motiv: este foarte popular în numeroase culturi datorită efectelor sale de vindecare. Are foarte multe beneficii: stimulează sistemul nervos, îmbunătățește pofta de mâncare, are efecte carminative, este recomandat în caz de flatulență și tuse, scade tensiunea arterială și reduce stresul. Este condimentul esențial al bucătăriei italiene celebre, fiind asociat nu doar cu roșiile, ci fiind plantat chiar lângă acestea, deoarece se spune că le îmbunătățește gustul și, nu în ultimul rând, a fost observat că ține la distanță dăunătorii.
Tarhon
Condimentul nostru preferat din Transilvania, indispensabil în diferite supe și ciorbe – dar puțini știu cât de bogat este în micronutrienți. Conține potasiu, calciu, mangan, fier, vitamina A și magneziu. Gulașul de ciuperci cu tarhon și cu multe legume nu numai că este extrem de gustos, dar este și sănătos.
Oregano
Un condiment excelent pentru pizza, grătaruri, supe, sosuri – și nu numai! Este o plantă medicinală cu proprietăți antitusive, stimulează pofta de mâncare, calmează, are efecte benefice și în cazul problemelor gastrointestinale, este recomandată în caz de inflamație a gâtului și ca antitusiv. Unul dintre felurile noastre preferate de mâncare de sărbători, ciupercile pleurotus cu smântână și brânză de capră, devin cu adevărat delicioase cu oregano!
Salvie
Unii o numesc aspirină vegetală. Nu doar medicina populară o utilizează de secole, ci și cercetările științifice au demonstrat că ceaiul din frunze de salvie are proprietăți antiseptice, bactericide și antiinflamatorii datorită uleiurilor volatile și substanțelor amare. Este folosit pentru afecțiuni ale gingiilor, cavității bucale și gâtului, ajută la digestie și calmează stomacul. Are un gust amar, așa că trebuie folosit cu măsură ca și condiment. Se potrivește bine cu preparatele puternic condimentate și este adesea adăugat în amestecuri de plante aromatice. Unul dintre cele mai importante condimente din amestecul tuscan celebru, împreună cu oregano, busuioc, cimbru, rozmarin, salvie și măghiran. Încercați-l, de exemplu, în rețeta noastră de supă de fasole cu ciuperci și găluște de brânză!