Ciupercile sunt unul dintre acele alimente pe care ori le iubești, ori nu le consumi deloc. Ele pot fi greu de digerat chiar și pentru adulți, de aceea poate fi o bătaie de cap pentru mamele cu bebeluși dacă pot sau nu include ciupercile în alimentația celor mici, respectiv de la ce vârstă și sub ce formă.
În primul rând, consumul de ciuperci e benefic și pentru cei mici, deoarece vorbim de un superaliment cu un puternic efect antioxidant care conține vitamine B, seleniu, potasiu, fier, multă apă, respectiv are puțini carbohidrați. Pe lângă acestea, ciupercile conțin și nutrienți care întăresc sistemul imunitar, ceea ce e în special important pentru copiii în dezvoltare.
Așadar, atât timp cât suntem atenți la următoarele aspecte, nu e nicio problemă dacă le dăm copiilor să mănânce ciuperci:
Copiii pot mânca ciuperci de la vârsta de 10-12 luni
Datorită texturii moi, ciupercile pot fi incluse în alimentația bebelușilor de îndată ce aceștia încep să consume mâncare solidă. Deoarece însă ciupercile sunt mai greu de digerat, se recomandă să nu le dăm bebelușilor mai mici de 10-12 luni mâncare cu ciuperci, deoarece sistemul lor digestiv nu e încă complet dezvoltat. Chiar și după această vârstă se recomandă să le dăm doar ciuperci preparate (fierte ori sotate), în cantități mici, și în niciun caz ciuperci crude. Bebelușii trebuie supravegheați atent când mănâncă ciuperci pentru prima dată, deoarece, deși se întâmplă rar, dar poate apărea o reacție alergică la proteinele din ciuperci.
Piureuri sau autodiversificare?
Diversificarea nu e un proces fixat și identic la fiecare copil. Există metoda clasică, când le dăm celor mici diferite fructe, legume sau mâncăruri sub formă de piureuri, respectiv metoda de autodiversificare sau BLW (baby-led weaning), care înseamnă să îi dăm bebelușului diferite alimente ușoare de mestecat, tăiate în bucățele mici, pe care le pot apuca și mânca singuri (desigur, sub supraveghere).
Ciupercile pot fi incluse în alimentația bebelușilor prin ambele metode. Le putem prepara drept piureuri ușoare de mâncat (cum ar fi supa cremă), le putem pregăti la abur sau le putem fierbe drept garnitură. Dacă nu alegem varianta cu piureuri, cea mai bună cale e să tăiem ciupercile în bucățele mici, pe care bebelușul le poate mânca singur și nu există riscul de înecare.
Ciupercile trebuie introduse treptat
Pentru început, se recomandă să îi dăm bebelușului doar un singur fel de ciuperci (spre exemplu ciuperci champignon) și în cantități mici. Dacă bebelușului îi place gustul și nu observăm simptome care ar putea indica o posibilă reacție alergică sau diaree ori indigestie, putem include treptat și alte feluri, respectiv cantități mai mari.
Nu trebuie să-i forțăm pe cei mici să mănânce ciuperci
După cum am menționat, există diferite atitudini față de ciuperci. Sunt și mulți adulți care preferă să evite consumul lor, dar există și cazuri în care cuiva nu îi plac ciupercile în copilărie, însă cu timpul ajunge să le consume cu plăcere. De aceea, nu e bine să-i forțăm pe cei mici să mănânce ciuperci, dacă nu le place gustul ori textura, ci mai bine încercăm din nou după ceva timp, cu pași mici.
Sperăm că aceste sfaturi v-au fost de ajutor, și că după diversificare, bebelușilor voștri le vor plăcea ciupercile la fel de tare cum ne plac și nouă.