”Afară-i toamnă, frunză-mprăştiată…”, iar noi cei de la Boglar Champ ne-am gândit la voi, școlari, când ne-a venit ideea să începem Școala de ciuperci! Pe lângă faptul că ciupercile sunt foarte potrivite pentru a face gustări sățioase și gustoase pentru un organism în curs de dezvoltare, există multe fapte și povești interesante asociate cu acestea. Știați, de exemplu, că ciupercile nu sunt nici plante, nici animale? Ei formează o lume separată în lume ființelor. Oamenii de știință estimează că s-ar putea să existe 2,2-3,8 milioane de specii de ciuperci pe Pământ, dintre care cunoaștem mai puțin de 10%!
Ciupercile comestibile au fost consumate de omenire din cele mai vechi timpuri. În comunitățile primitive stilul de viață de pescar-vânător și culegător, includea și cunoașterea ciupercilor: oamenii primitivi observau ce fel de ciuperci mâncau animalele, și la început le mâncau și ei crude sau uscate. Cu toate acestea, există mai multe ciuperci care pot fi consumate doar fierte sau prăjite, cum ar fi majoritatea ciupercilor sălbatice.
La Boglar Champ, cultivăm pleurotus și champignon de douăzeci de ani, iar de la început ne-am concentrat pe producția de ciuperci fără substanțe chimice. Dezinfectăm încăperile de creștere cu abur, astfel încât ciuperca va fi și ea fără boli. Aceste două specii de ciuperci sunt cele mai răspândite ciuperci cultivate din lume.
De ce sunt cele mai populare aceste două tipuri de ciuperci?
Pentru că sunt delicioase, bogate în nutrienți și pot fi cultivate relativ economic și cu randamente mari.
Germanii mai numesc pleurotusul ciupercă de ”carne de vițel”, dat fiind faptul că sunt atât de gustoase, sfărâmicioase și bogate în nutrienți valoroși. Știați că este originar din Asia de Sud-Est? De acolo a pornit într-o călătorie de cucerire a lumii, iar astăzi este cultivat în toată lumea. Pulpa sa albă este mai ușor de digerat decât cea a champinionului, este gustoasă și deosebită, amintește de stridii. Ca toate ciupercile, pleurotusul are un conținut scăzut de colesterol și grăsimi, așa că poate fi folosit și în diete speciale, de exemplu poate fi consumat de persoanele cu diabet și hipertensiune arterială.
Toată lumea cunoaște și iubește champignonul (arpagicul) care crește sălbatic și la noi. La Boglar Champ, creștem atât alb, cât și maro. Arpagicul gustos, de înaltă calitate, se mai numește și ciuperci champignon, împrumutate din limba franceză. Champignonul și pleurotusul cultivate pot fi consumate și crude, sub formă de salată, amestecate cu legume. Dar, dacă culegeți arpagic în pădure, asigurați-vă că îl verificați de un expert (ca să nu îl confundați cu o ciupercă otrăvitoare), apoi mâncați-l doar pregătit corespunzător, prăjit sau fiert!
Dacă doriți să aflați mai multe despre de ce merită să mâncați pleurotus și champignon în mod regulat, citește și articolele noastre de blog conexe! În acest articol am adunat câteva concepții greșite despre ciuperci pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.