În perioada premergătoare Postului Mare, mulți renunță la carne, dar există și un număr tot mai mare de persoane care, indiferent de sărbătoare sau de convingerile religioase, reduc sau elimină carnea din alimentația lor în numele unui stil de viață sănătos și ecologic. Pentru aceste persoane, rețeta ardeiului umplut fără carne poate fi o soluție excelentă, fie ca fel principal pentru o masă festivă de weekend, fie pentru mesele de zi cu zi, deoarece este foarte gustoasă și ușor de preparat.
Ingrediente:
- 4 ardei
- 150 g de ciuperci champignon brune sau albe
- 1 căpățână de ceapă
- 200 g de orez
- 100 g cașcaval ras
- sare, piper, oregano după gust
- 2 dl de suc de roșii
- un pic de ulei
Mod de preparare:
Se fierbe orezul cu puțină sare până când aceasta se înmoaie pe jumătate, se scurge și se pune deoparte. Se toacă mărunt ceapa și se taie în cubulețe ciupercile, cu excepția câtorva bucăți. Se călește ceapa în puțin ulei, se adaugă ciupercile tăiate, se condimentează cu sare și piper și se fierbe sub capac până se înmoaie. Tăiem ciupercile rămase și punem câteva pălării deoparte. La umplutura de ceapă și ciuperci se adaugă orezul pe care l-am păstrat, puțin suc de roșii, condimentele, cea mai mare parte a ciupercilor tăiate și se gătește totul împreună. Între timp, curățăm ardeii de codiță și de cotor, apoi le ungem cu ulei într-un vas termorezistent. Se umplu cu orez și ciuperci și se ornează cu 4 felii de ciuperci. Se rade cașcaval peste ardeii umpluți și se introduc în cuptorul preîncălzit. În timp ce ardeii se coc, călim la foc mic restul de ardei tocat în sucul de roșii rămas. Servim ardeii copți cu acest sos.