Proteinele constituie un important pilon al alimentației noastre, indiferent dacă avem un stil de viață activ sau nu. Deși ne întâlnim des cu această informație, încă sunt multe întrebări legate de necesarul de proteine, respectiv de alimentele din care le putem obține. Acest articol a luat naștere pentru a-i ajuta pe toți cei care încă nu s-au lămurit în privința aspectelor menționate.
Care alimente ne ajută să-i asigurăm organismului nostru necesarul de proteine?
Deși alimentele de origine animală sunt cele mai des întâlnite surse de proteine, necesarul zilnic fiind obținut din carne, pește, ouă sau diferite lactate, merită să le oferim și proteinelor vegetale atenția care li se cuvine, întrucât există o mulțime de alimente de origine vegetală cu un conținut de proteine mult mai mare decât am crede. Acestea sunt o alegere excelentă nu doar pentru cei care, din diferite motive, nu consumă carne sau alte proteine de origine animală, ci și pentru cei care doresc să își diversifice alimentația și să experimenteze cu noi gusturi în bucătărie.
Aportul optim de proteine este important mai ales pentru vegetarieni și vegani, respectiv ei trebuie să fie foarte atenți la aportul optim de nutrienți esențiali, obținuți dintr-o alimentație variată și echilibrată.
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Am adunat laolaltă câteva alimente bogate în proteine vegetale, care conțin nutrienți valoroși, atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care, de altfel, consumă carne:
Leguminoase
Cel mai des punem pe masă leguminoase precum năut, linte, fasole sau mazăre verde, drept surse alternative de proteine. Le putem consuma fierte, sote sau chiar și preparate într-o chiftea vegetariană de hamburger, de cele mai multe ori, condimentate ca atare, obținând chiar o textură asemănătoare chiftelelor din carne. Deoarece tot mai mulți optează pentru un stil de viață vegetarian, se nasc multe rețete reinventate și gustoase fără carne. Merită să încercăm câteva și să mai includem câte o masă fără carne în alimentația noastră din când în când.
Ciuperci
Ciupercile pot fi o super alternativă la carne, datorită gustului și texturii deosebite. Putem prepara delicioase feluri principale cu ciuperci champignon, pleurotus sau portobello, fiind totodată foarte bogate în proteine, fibre și vitamine, un aliment cu adevărat important pentru o dietă echilibrată. Putem prepara tocănițe sau paste delicioase cu ciupercile mai mici, în timp ce ciupercile cu pălăria mai mare pot fi pregătite întregi în loc de chiftea pentru hamburger.
Alimente din soia
Cunoaștem de mai multă vreme soia, și o asociem automat cu stilul de viață vegetarian. Produsele din soia sunt consumate de mulți vegetarieni, vegani și mâncători de carne, datorită conținutul mare de proteine și versatilității lor. Aceste produse sunt o alegere excelentă chiar și pentru persoanele care au intoleranță la lactoză, deoarece laptele, iaurturile sau smântâna de gătit din soia sunt super alternative. Pe lângă acestea, mai există și alimentele precum tofu sau tempeh, pe care le putem folosi în loc de carne în feluri principale sau supe, pentru un plus de textură. Una dintre cele mai noi trenduri le reprezintă faimoasele edamame, adică păstăile tinere, verzi de soia, bogate în proteine. Se consumă doar boabele din păstăi, fierte, sote ori crude în salate sau alte mâncăruri.
Oleaginoase
Oleaginoasele, precum arahidele, migdalele, nucile caju, nucile sau fisticul, sunt și ele foarte bogate în proteine, pe lângă care mai conțin și grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, fibre și alți nutrieni valoroși. Le putem consuma ca și gustări, în salate sau putem opta pentru unturi, de exemplu unt de arahide, de migdale sau de caju.
Semințe
Chiar și diferitele semințe pot conține cantități semnificative de proteine, cum ar fi semințele de cânepă, semințele chia sau cele de in. Acestea se pot pune în salate, putem consuma semințele chia sub formă de budincă la micul dejun, dar putem face chiar și ouă vegane din semințele de in.
Cereale și pseudocereale
Deși cerealele nu ne duc neapărat cu gândul la proteine, există câteva cereale și pseudocereale care sunt bogate în acest macronutrient esențial, cum ar fi ovăzul, amarantul, hrișca sau quinoa. Acestea sunt o bună alegere pentru micul dejun, în salate sau drept garnituri.
Fulgi de drojdie inactivă
Drojdia inactivă este un condiment bogat în proteine, vitamine și minerale, cu un gust plăcut, asemănător cașcavalului, motiv pentru care se și folosește drept cașcaval vegan în salate sau feluri principale.
Sperăm că acest articol te-a ajutat să clarifici puțin ceea ce înseamnă proteinele de origine vegetală, și cu aceste noi cunoștințe vei încerca să pui pe masă câteva proteine alternative din când în când.