Mulți încep Anul Nou cu gândul că o să mănânce mai sănătos, o să acorde mai multă atenție alimentației și semnalelor organismului lor și încercă să elimine – sau cel puțin să reducă – alimentele nesănătoase din dietă. Alții doresc pur și simplu să slăbească, iar la începutul anului 2023 ar începe o dietă care aduce rezultate vizibile în câteva luni, odată cu instalarea vremii calde.
Pentru a ne asigura că aceste gânduri nu rămân doar simple rezoluții de Anul Nou, să aruncăm o privire asupra dietelor populare care promovează o alimentație sănătoasă, dar fiecare într-un mod puțin diferit. Paleo, ketogenică sau mediteraneană?
Alegerea dietei depinde și de posibile probleme de sănătate pe care le avem, dar trebuie să alegem și niște obiective. Scopul nostru care este, să ne simțim mai bine în mod general, să rămânem sănătoși sau vrem să pierdem din greutate pe termen scurt?
Dieta mediteraneană este pe primul loc
Dieta mediteraneană a câștigat din nou titlul de cea mai bună dietă generală în 2023 și se află pentru al șaselea an în frunte, potrivit unui clasament realizat de experți americani. Mai multe studii au arătat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân. Conform unor cercetări, urmarea dietei – care poate fi descrisă ca un stil de alimentație mai degrabă decât ca un regim alimentar care vindecă totul – poate ajuta să avem oase mai puternice, inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă în general.
Raportul U.S. News & World Report și-a bazat clasamentul pe opiniile a 33 de dieteticieni. O serie de studii efectuate de-a lungul anilor au arătat că un consum regulat de alimente din însorita regiune mediteraneană poate fi, într-adevăr, una dintre cele mai sănătoase diete. În același timp, experții subliniază că o nouă abordare a dietei mediteraneene este aceea de a include mai mult decât consumul de alimente specifice din țările mediteraneene. Mai degrabă, merită să o privim ca pe un model, să folosim abordarea în sine și concluziile pentru a putea aplica în cazul dezvoltării unor noi tipuri de diete având la bază tradițiile gastronomice din alte țări.
Un astfel de experiment este dieta Pritikin, care se concentrează pe consumul de alimente integrale cu conținut scăzut de grăsimi și fibre, dar este în același timp destul de flexibilă. În această dietă, mai puțin de 10% din caloriile zilnice pot proveni din grăsimi, 10-15% din proteine și 75-80% din carbohidrați complecși cu absorbție lentă.
Experții care au contribuit la raport salută, de asemenea, tendința în creștere la nivel mondial de a consuma alimente neprocesate, care reprezintă un element important al dietei mediteraneene.
Cum este stilul alimentar mediteranean?
Se pune accentul principal pe fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și semințe, cu un accent deosebit pe utilizarea uleiului de măsline extravirgin. Alte grăsimi, cum ar fi untul, sunt consumate rar, zahărul și alimentele rafinate doar ocazional, iar carnea roșie aproape niciodată. O parte din această dietă constă în consumul de pește, bogat în acizii grași omega-3, în timp ce ouăle, produsele lactate și carnea de pasăre sunt consumate mult mai rar decât în dieta occidentală tradițională. Mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, mestecatul lent și savurarea conștientă a alimentelor preferate, precum și exercițiile fizice conștiente și regulate fac parte integrantă din acest stil de alimentație.
Pentru mai multe informații despre consumul ciupercilor și acest stil de viață, consultați articolul nostru anterior de pe blog despre dieta mediteraneană!
Așa-numita dietă DASH și dieta flexitariană au fost la egalitate pe locul al doilea în clasamentul dieteticienilor privind cea mai bună dietă generală. Asemănătoare stilului mediteranean de alimentație, aceste diete reduc consumul de alimente procesate, recomandă includerea a numeroase fructe, legume, ciuperci, semințe și leguminoase și, pe lângă obiceiurile alimentare, pun accentul și pe eliminarea stresului în general. Dieta DASH prescrie, de asemenea, limitarea consumului de sare pentru a scădea tensiunea arterială, în timp ce dieta flexitariană, conform numelui său, permite consumul ocazional de carne sau de păsări de curte. Nu doar fructele și legumele sunt părți importante a ambelor diete, ci și ciupercile, care sunt bogate în proteine și sărace în carbohidrați, astfel încât nu ne îngrașă, dar, cu toate acestea, ne oferă energie.
A patra cea mai bună dietă este dieta MIND, al cărei nume provine de la acronimul Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (Intervenție mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă) și care combină de fapt două diete – DASH și mediteraneană – cu un accent deosebit pe consumul de alimente care au potențialul de a reduce riscul de declin mental. Potrivit unui studiu, dieta MIND reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer și are și alte efecte cognitive pozitive.
Pe locul cinci în clasament se află dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), care este o dietă specific medicală menită să reducă colesterolul. Această dietă este bogată în legume, fructe și ciuperci, dar și în pâine, cereale, paste făinoase și carne slabă, dar orientările sunt destul de flexibile, oferind o mare libertate de acțiune celui care ține dieta. Nu este necesară procurarea unor alimente speciale sau o renunțare completă la alimentele preferate.
Keto și paleo: în frunte
Dieta ketogenică s-a clasat pe locul 20 din 24 la categoria cea mai bună dietă generală, dar a ocupat primul loc la categoria cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate pe termen scurt. Potrivit dieteticienilor, urmarea acestor diete nu este considerată un stil de viață sănătos, iar oamenii au tendința de a le urma în anumite perioade ale anului sau înaintea unor evenimente – de exemplu, dacă se pregătesc de nuntă, încep dieta ketogenică cu câteva luni înainte de ziua cea mare, pentru a slăbi. Puteți citi mai multe despre rolul important pe care îl joacă ciupercile în dieta ketogenică aici!
În clasamentul general al celor mai bune diete, dieta paleo s-a clasat pe locul 19, iar în categoria dietelor bazate pe plante, pe locul 9. Premiul pentru cea mai proastă dietă a fost acordat în 2023 de către dieteticienii americani dietei raw food. Din moment ce adepții pot mânca doar alimente neprocesate, care nu sunt gătite, nu sunt preparate la microunde și sunt compuse din fructe și legume organice fără OMG-uri și fără chimicale, această dietă este de fapt aproape imposibil de urmat – se arată în raționament.