Pentru că se apropie Crăciunul, ne-am gândit să vă propunem niște preparate vegetariene în caz că țineți post din motive religioase, dietă din motive medicale sau simplu sunteți vegani sau vegetarieni.
Și ne-am gândit așa: vom veni cu trei articole separate pe trei soiuri de ciuperci. În primul articol, protagoniștii meniului vor fi ciupercile champignon brune, apoi, în al doilea articol personajele principale vor fi ciupercile champignon albi și în ultimul articol vom scoate în evidență gustul ciupercilor pleurotus.
Ciupercile champignon alb, la fel ca pleurotus de altfel, sunt cele mai populare ciuperci cultivate din lume, se consumă atât pălăria cât și trunchiul acestora. Mai mult, se potrivesc în orice rețetă cu ciuperci.
Champignon alb, întotdeauna un loz câștigător
Cu toate că unii oameni preferă ciupercile champignon brune, spunând că mulți cultivatori stropesc soiul alb cu substanțe chimice, după cules, astfel încât să nu se oxideze (și să nu prindă o culoare brună). Nu știm la alții cum e, dar la noi, la Boglar Champ, ciupercile sunt delicioase și pline de nutrienți, fără urmă de chimicale, deci din această pricină nu trebuie să vă faceți probleme.
Propuneri de preparate vegetariene pentru meniul de Crăciun
Aperitiv: salată de ciuperci proaspete
Supa: supă cremă de ciuperci
Felul principal: musaka vegetariană
Desert: plăcintă cu brânză și ciuperci
Aperitivul
Salata de ciuperci proaspete nu este doar o garnitură excelentă, ci și apetisantă. Are ca ingrediente ciuperci champignon de culoare albă, suc proaspăt de lămâie, parmezan și pătrunjel verde. Salata poate fi pregătită practic în doar câteva minute!
Supă
După un aperitiv pe bază de salată, supa ar putea părea nesemnificativă, dar o supă fină și cremoasă nu numai că te hrănește în mod sănătos, ci îți și încălzește sufletul în serile de iarnă.
Supa necesită doar câteva ingrediente: ciuperci champignon albi sau chiar brune, ceapă, usturoi, mirodenii verzi și doar câteva minute de preparare.
Felul principal
Pe lângă supă, recomandăm de data aceasta o mâncare un pic mai greu de preparat, în sensul că necesită o preparare mai îndelungată: musaca vegetariană.
Musacaua este un preparat de origine grecească, a cărei denumire vine din limba arabă și însemnă servit rece.
De regulă, aceasta are în componență o serie de legume, cum ar fi vinetele, cartofii, tomatele dar și carnea roșie, totul îmbrăcat într-un sos alb. Însă, în varianta vegetariană a acesteia, doar carnea se înlocuiește cu ciupercile, făcând din acest preparat ceva la fel de delicios ca și varianta cu carne.
În caz că o parte a familiei nu dorește să renunțe la carne, mai ales de sărbători, și pentru ei avem un preparat care încântă paletele gustative: ciuperci milaneze umplute. Este un preparat ușor de pregătit și se poate face și variantă cu carne și fără (omițând pancetta). La fel ca la supă, și la acest preparat se pot folosi atât champignonii albi cât și cei de culoare brună.
Desertul
Pentru ultimul fel al meniului, recomandăm o plăcintă cu mult-mult cașcaval și ciuperci. Acesta este acel desert care poate fi chiar și cina cu ocazia unor dineuri interminabile de familie, unde se pune accentul pe petrecerea timpului de calitate în rândul familiei extinse. Chiar dacă cineva întârzie și nu prinde prima parte a meniului, se va sătura și doar cu acest desert. Este un desert foarte îndrăgit de către copii! Particularitatea sa este că se prepară cu cel puțin trei tipuri de cașcaval: parmezan, mozzarella și gouda sau cheddar.