Cum se apropie Crăciunul, am pregătit o selecție de idei de meniuri vegetariene care pot fi pregătite și savurate de cei care țin post din motive religioase, dar și de cei care evită carnea din motive de sănătate sau de protejarea mediului.
În prima parte a seriei, am prezentat idei de preparate pentru meniul festiv cu ciuperci champignon brune. Acum continuăm propunerile noastre de feluri de mâncare vegetariene, de data aceasta cu ciuperci pleurotus sau „ciuperci stridii”, așa cum se mai numesc aceste ciuperci savuroase.
Ciupercile pleurotus sunt printre cele mai populare ciuperci cultivate la nivel mondial, datorită gustului delicios asemănător stridiilor. În Germania, unii le numesc “ciuperci vițel”, indicând faptul că le consideră o sursă de proteine de înaltă calitate cum este și carnea de vită între cărnuri.
Ca toate ciupercile, și ciupercile pleurotus sunt sărace în colesterol și grăsimi, deci pot fi folosite și în dietele speciale, cum ar fi cele ale diabeticilor, sau a persoanelor suferinde de hipertensiune arterială.
Propuneri de preparate vegetariene cu ciuperci pleurotus
Aperitiv: bruschetta cu cremă de avocado și ciuperci stridii
Supă: ciorbă de burtă falsă
Felul principal: friptură brașoveană falsă
Murături: ciuperci pleurotus murate cu ghimbir
Ciupercile pleurotus (stridii) sunt printre ciupercile cel mai ușor digerabile, ele pot fi servite ca aperitiv, astfel propunem niște bruschete simpli, cu cremă de avocado, serviți cu pleurotus. Link spre rețetă.
De Crăciun suntem mulți care pregătesc supe. Așadar vă propunem o ciorbă de burtă falsă, adică în loc de fideluțele de burtă se vor pune faimoasele ciuperci stridii. Ingrediente și etape de pregătire.
Friptura brașoveană din mușchiuleț este celebră în zona Transilvaniei, inițial făcută din mușchiuleț de porc sau vită sau chiar miel, acum, iată varianta vegetariană a acesteia.
Gustul irezistibil umami al ciupercilor stridii poate fi evidențiată prin prepararea acestora ca murătură cu ghimbir.