Cel mai important lucru pe care trebuie să știm este că nu trebuie să fie culese și, odată culese, nu trebuie să fie mâncate niciodată dacă nu suntem 100% siguri de specia și comestibilitata lor.
Ciupercile comestibile au fost consumate de omenire încă din cele mai vechi timpuri. În comunitățile preistorice, stilul de viață bazat pe pescuit, vânătoare și cules includea și cunoașterea ciupercilor: oamenii preistorici observau ce fel de ciuperci mâncau animalele și inițial le consumau și ei crude sau uscate. Cu toate acestea, există mai multe ciuperci care sunt otrăvitoare sau care pot fi consumate doar în formă gătită sau prăjită. De fapt, unele specii de ciuperci pot fi consumate de anumite animale, dar provoacă otrăvire la om. Chiar și ciuperca letală, buretele viperei, poate fi mâncată de animale: melcii nu sunt afectați de toxina, care este otravă producătoare de daune ireversibile și moarte pentru animale cu sânge cald și pentru oameni.
Prin urmare, cea mai importantă regulă este,
dacă nu ești absolut sigur de ce specie aparține ciuperca găsită în natură și nu ești sigur dacă este comestibilă, să nu o culegi. Ajunge dacă faci o fotografie și astfel poți identifica ulterior cu ajutorul ghidului destinat culegătorilor de ciuperci sau al unui specialist în domeniu.
Siguranța pe primul loc!
Dacă ai cules totuși ciuperci și ai dubii în privința identificării, așează într-un coș sau o cutie separată și, când ajungi acasă, trimite întotdeauna să fie examinate de cineva care cunoaște bine speciile.
Atunci când mergi la cules de ciuperci, trebuie să faci acest lucru într-un mod profesionist, care să permită o inspecție după recoltare: separă cu grijă corpul ciupercii de sol și evită să deteriorezi tulpina sau volva. Acoperă cu frunze uscate locul din care ai colectat ciupercile pentru a împiedica uscarea miceliului sănătos care rămâne descoperit.
Folosește întotdeauna un coș și niciodată o pungă de plastic pentru a colecta ciuperci sălbatice. Corpurile fructifere ale ciupercilor nu se vor aerisi în punga de plastic, ceea ce face ca acestea să se strice ușor, să se rupă și să devină de nerecunoscut.
Nu culege ciuperci foarte tinere sau foarte bătrâne, ciuperci deteriorate, cu viermi, deoarece acestea oricum nu pot fi consumate.
Culege doar o cantitate de ciuperci comestibile pe care le puteți consuma cu o singură ocazie în famile. Scopul culesului de ciuperci ar trebui să fie acela de a face o drumeție, de a cunoaște natura: să ai la tine un aparat foto, eventual un ghid de identificare pentru ciuperci, astfel încât să poți cunoaște speciile necunoscute lăsându-le în habitatul lor natural. Dacă întâlnești ciuperci care sunt în mod clar otrăvitoare, nu le călca în picioare și nu lovi cu piciorul, pentru că ele constituie o parte importantă a ecosistemului!
Dacă cunoști doar o singură ciupercă, aceasta ar trebui să fie buretele viperei. Otrăvirea mortală cu ciuperci este cauzată în mare parte de această specie, așa că este foarte important ca, dacă ai bănuiala măcar că ciuperca respectivă este buretele viperei, atunci să nu o culegi și, dacă ai atins-o, să te speli pe mâini. Chiar și o bucățică mică din buretele viperei conține o cantitate letală de otravă.
Prelucrează acasă ciupercile comestibile sălbatice recoltate, controlate și comestibile, cât mai curând posibil, în loc să le depozitezi zile întregi.
Dacă ai preparat ciuperci sălbatice controlate de experți după colectare, însă observi semne de otrăvire (greață, diaree, vărsături) după ce le-ai consumat, solicită imediat sfatul unui medic!
Atunci când pregătești mâncăruri cu ciuperci sălbatice, ciupercile trebuie să fie tocate mărunt și mestecate bine în gură. Nu mânca cantități mari și nu servi ciuperci copiilor mici sau persoanelor cu stomacul sensibil.
Curiozități despre ciuperci în general
Ciupercile nu sunt nici plante, nici animale: ele reprezintă un regn separat al lumii vii. Oamenii de știință estimează că există între 2,2 și 3,8 milioane de specii de ciuperci pe Pământ, dar noi cunoaștem doar aproximativ 148 000 dintre ele. Speciile pe care le numim în mod familiar ciuperci aparțin încrengăturii ascomicetelor (Ascomycota) și a basidiomicetelor (Basidiomycota) : au corpuri fructifere relativ mari, de forme și culori foarte variate. Conform taxonomiei actuale, există șapte încrengături în lumea ciupercilor, ciupercile ascomicete și basidiomicete fiind cele mai răspândite, printre care se află ciuperci consumate ca hrană, ciupercile de drojdie, dar și cei mai cunoscuți agenți patogeni paraziți și chiar mucegaiurile care provoacă deteriorarea alimentelor și a lemnului.
Puteți afla mai multe curiozități despre ciuperci în seria noastră Școala de ciuperci: de exemplu, despre champignonul care sparge și asfaltul, sau cu ce poate fi confundat champignonul sălbatic.
Ciupercile champignon și pleurotus cultivate de Boglar Champ sunt perfect sigure pentru consum. Încă de la început, ne concentrăm pe producerea ciupercilor fără chimicale: dezinfectăm cu aburi încăperile de cultivare, protejând astfel ciupercile de boli. Aceste două specii sunt cele mai cultivate în lume. Dacă nu ești familiarizat cu ciupercile comestibile sălbatice, este recomandat să cumperi din magazin ingredientele pentru papricașul de ciuperci, în loc să le culegi din pădure! Poți găsi produsele noastre în fiecare colț al țării, iar dacă ești în căutarea unor rețete interesante cu ciuperci, nu ezita să răsfoiești colecția noastră.