Ceapă, usturoi, ciuperci shiitake, avocado, piper: doar câteva dintre alimentele despre care s-a dovedit că micșorează nivelul de colesterol ridicat. Produse de panificație din cereale integrale, fructe (în special citrice, mere, pere, struguri, prune, fructe de pădure), ciuperci, semințe oleaginoase (cum ar fi nuci, migdale, alune, fistic), leguminoase (fasole, mazăre verde, linte, năut etc.) .) stau la baza unei diete sănătoase, echilibrate și, de asemenea, acestea sunt în stare să țină sub control nivelul colesterolului.
Colesterolul în sine nu este ceva de care ar trebui să ne fie frică, deoarece se găsește în întregul nostru organism, și este chiar indispensabil. Toate celulele noastre produc acest compus, cea mai mare cantitate este produsă de ficatul nostru. Colesterolul joacă un rol important în structura membranelor celulare și este, de asemenea, materialul de bază pentru sinteza multor hormoni. Cu toate acestea, dacă cantitatea sa este prea mare (sau, dimpotrivă, prea mică), poate provoca probleme de sănătate.
Analiza de sânge ne arată de obicei trei valori legate de colesterol: colesterolul total, colesterolul LDL și colesterolul HDL. Un nivel ridicat de LDL (lipoproteine cu densitate joasă) contribuie la formarea depunerilor în vasele de sânge, crescând astfel probabilitatea dezvoltării aterosclerozei, a problemelor cardiace și vasculare precum tromboză, accident vascular cerebral, sau infarct. Pe de altă parte, HDL (lipoproteina de înaltă densitate), cunoscută și sub denumirea de „colesterol bun”, ajută la procesarea și descompunerea colesterolului LDL.
Nivelurile ridicate de colesterol pot fi moderate cu alimente sănătoase și delicioase, pe lângă faptul că și tratamentul medical poate fi necesar, la sfatul medicului. În esență, orice aliment bogat în fibre, și sărac în grăsimi saturate, poate fi numit atenuator de colesterol.
Reguli generale ale unei diete cu conținut scăzut de colesterol:
- consumați cât mai puține alimente de origine animală, care conține acizi grași saturați;
- să încercăm să ținem o dietă pe bază de plante;
- mâncați cât mai multe alimente bogate în fibre;
- evitați alimentele care conțin făină albă, zahăr, aditivi artificiali și conservanți;
- să ne străduim pentru o alimentație variată;
- mâncați de cel puțin cinci ori pe zi, porții mici de o dată;
- pe cât posibil, ar trebui să existe o regularitate în orarul meselor noastre.
Așa că haideți să aruncăm o privire la cinci alimente foarte bune care scad colesterolul, care merită incluse în mod regulat în dieta noastră!
1. Vinete
Conține o mulțime de antioxidanți, minerale și vitamine, conținutul său de apă este ridicat, în timp ce conținutul de calorii este scăzut. Este bogat în fibre și protejează sistemul digestiv, însă are un conținut scăzut de carbohidrați. Scade nivelul colesterolului, stabilizeaza tensiunea arteriala, reducând astfel riscul de probleme cardiace. Conținutul său de potasiu ajută organismul să fie hidratat corespunzător. Conține fitonutrienți care protejează membranele celulare de deteriorare. Nasunina din ea ajută la eliminarea excesului de fier și chiar conține o cantitate mică de nicotină, deci te poate ajuta chiar să te lași de fumat.
2. Citrice
Conțin un ingredient activ care scade colesterolul din sânge, pectina care se găsește în coaja și membrana fructelor, astfel încât consumul regulat (în stare crudă) este eficient în reducerea nivelului de colesterol din sânge. În plus, conțin o mulțime de vitamine și antioxidanți, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de cancer.
3. Pești
Consumul regulat de pește crește nivelul de HDL-colesterol din sânge, adică „colesterolul bun”, care elimină excesul de colesterol din pereții interiori ai vaselor de sânge, reducând astfel riscul de probleme cardiovasculare. În același timp, consumul de pește are multe avantaje: este hrănitor, conține vitamina B12 și acizi grași omega-3, care sunt foarte importanți pentru funcționarea organismului nostru.
4. Ciuperci
Potrivit cercetărilor, consumul de pleurotus scade în mod eficient nivelul colesterolului. Acest superaliment conține o cantitate mare de antioxidanți, vitamine B, D, C și K, proteine, steroli, crom, cupru, fier, iod, sodiu, seleniu, zinc, potasiu, fosfor. Are efect antiinflamator, de reglare a tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge, îmbunătățește metabolismul și este regenerator celular, motiv pentru care este folosit pentru tratarea mai multor boli, în special în medicina orientală. De altfel, toate ciupercile comestibile sunt elemente important al unei alimentații sănătoase sărace în grăsimi și alimente de origine animală, deoarece sunt sărace în calorii și bogate în proteine și fibre și, în același timp, conțin mai multe vitamine, minerale și antioxidanți.
5. Ulei de măsline
Deoarece conține un minim de grăsimi saturate și polinesaturate, poate regla nivelul de colesterol din sânge din organism. Uleiul de măsline conține cea mai mare cantitate de grăsimi mononesaturate, care ajută la producerea de HDL-colesterol in organism. Mai multe studii arataă că o dietă bogată în ulei de măsline extravirgin – de exemplu, dieta mediteraeană – reduce colesterolul „rău” din organism și crește colesterolul „bun”. În plus, uleiul de măsline extravirgin conține antioxidanți și patruzeci de tipuri de fitonutrienți, făcându-l un ingredient indispensabil în tendințele gastronomice care vizează o alimentație sănătoasă.