Hipertensiunea arterială este considerată o boală generală la nivel mondial, deoarece peste un miliard de oameni suferă de ea. Este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare și decesului prematur, deoarece dacă hipertensiunea arterială rămâne netratată și neobservată, provoacă complicații vasculare pe termen lung. Creșterea tensiunii arteriale exercită o presiune asupra inimii, pereții vaselor sunt deteriorați, iar asta amenință cu complicații grave, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli vasculare periferice (arterioscleroza), sau insuficiență renală. Aproape 2,7 milioane de oameni din România suferă de hipertensiune arterială și de consecințele acesteia.
Hipertensiunea arterială este, de asemenea, legată de predispoziția genetică, dar în 80% din cazuri este cauzată de stilul de viață. Prin urmare, exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă, reducerea consumului de alcool și opritul fumatului, joacă un rol deosebit în prevenirea acestuia.
Cu o dietă adecvată, echilibrată, care asigură aportul de nutrienți cheie, putem ajuta foarte mult la normalizarea tensiunii arteriale. Dacă aveți hipertensiune arterială, trebuie să respectați mai întâi următoarele reguli:
- omiteți carbohidrații rafinați din dieta Dumneavoastră;
- reduceți consumul de sare, evitați alimentele cu aromă de sare și conservate;
- creșteți aportul de proteine;
- creșteți aportul de potasiu și vitamine, prin consumul multor alimente care nu sunt de origină animală (legume, ciuperci).
Alimentele bogate în potasiu, magneziu și calciu, au un efect de scădere a tensiunii arteriale. Dacă tensiunea arterială este mare, leguminoase uscate (fasole, mazăre, linte), legume (cartofi, țelină, roșii, varză, morcovi, măcriș, spanac), ciuperci, fructe (rodie, citrice, avocado, banane, fructe cu boabe negre, struguri), semințe oleaginoase, lapte cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate, pește și cereale integrale.
De exemplu, consumul unui pahar de suc de rodie sau suc de sfeclă pe zi, sau a 30 de grame de semințe de in măcinate pe zi, are deja un efect semnificativ asupra valorilor, conform diverselor studii științifice. S-a dovedit, de asemenea, că consumul de ulei de in și ulei de măsline scad tensiunea arterială. Ciocolata neagră fără zahăr de cel puțin cu 70% conținut de cacao, scade tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de antioxidanti, bineînțeles cu moderație (1-2 batoane pe zi).
Iată cinci alimente care scad tensiunea arterială:
1. Usturoi
Conține un aminoacid numit aliină, iar când usturoiul este sfărâmat, se eliberează un compus numit alicină, care are efect vasodilatator, ajută la prevenirea arteriosclerozei, apariția bolilor de inimă și scade tensiunea arterială. Apropo, alicina se vinde și sub formă de tabletă ca supliment alimentar pentru reglarea tensiunii arteriale, dar este întotdeauna bine să o consumăm proaspăt și în stare naturală. Pe lângă faptul că este foarte sănătoasă, este o plantă aproape indispensabilă în gospodăria noastră, și se potrivește bine cu carne, ciuperci și mâncăruri vegane. De exemplu, încercați rețeta noastră de ciuperci la grătar cu usturoi!
2. Sfeclă
Potrivit unui studiu, un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi, care conține vitamine, minerale și antioxidanți, scade tensiunea arterială și îmbunătățește circulația sângelui.
3. Avocado
Este considerat un aliment miracol din multe puncte de vedere și conține mulți nutrienți care ajută la gestionarea tensiunii arteriale. Este o sursă bogată de potasiu, care ajută la menținerea echilibrului electrolitic și are un efect vasodilatator. Din ea se pot prepara multe feluri de mâncăruri gustoase, este foarte versatilă, de exemplu, asortată cu ciuperci – această altă sursă excelentă de potasiu și proteine – poți face un sandviș rapid, ușor, sățios și sănătos, în loc să cumperi un hamburger!
4. Spanac, varză creață
Legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate în magneziu, care îndeplinesc multe funcții în corpul nostru și pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Spanacul este legendar de sănătos, dar, însă în același timp, ca legumă clasică, este atât de nepopular în rândul copiilor încât deja în 1932 unul dintre primii eroi de desene animate, Popeye, marinarul, a trebuit să popularizeze consumul. Popeye a mâncat întotdeauna o cutie de spanac înainte de a îndeplini o sarcină care a necesitat mult efort fizic, ceea ce l-a făcut extrem de puternic. Nu există studii despre câți copii au preferat să mănânce tocană de spanac din cauza desenului animat, dar iată trei rețete de spanac-ciuperci care îl pun pe temutul spanac într-o lume complet nouă a gustului!
5. Pești grași
Potrivit unor experți, în cazul hipertensiunii arteriale, merită să includem în alimentația noastră mâncăruri din pește gras, precum somonul sau macroul, de până la două ori pe săptămână. Deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3, au un efect benefic asupra sănătății sistemului cardiovascular. Și conform unui studiu, consumul de somon, de trei ori pe săptămână, poate scădea tensiunea arterială. Această rețetă de somon cu ciuperci, de exemplu, conține mai multe ingrediente care scad tensiunea arterială, iar dacă ai vrea să-l faci și mai sănătos, folosește produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi la preparat!
Pe lângă faptul că consumul anumitor alimente și o dietă sănătoasă, echilibrată ne îmbunătățește cu siguranță starea generală de sănătate, și chiar poate completa tratamentul hipertensiunii arteriale, nutriționiștii mai sfătuiesc că, dacă observați simptome de hipertensiune arterială, trebuie neapărat să vă consultați cu un medic.