Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără murături de casă care, cu gustul lor caracteristic, echilibrează și scot în evidență felurile principale. Alături de borcanele de murături de castraveți sau roșii verzi, pune pe raft și o specialitate: ciuperci pleutorus marinate cu ghimbir.
Ingrediente
- 1 kg de ciuperci pleutorus
- 1 linguriță de sare
- 1,5 dl de oțet de vin
- 1 praf de zahăr
- 1 buchet de tarhon
- 10 boabe de piper
- 1 bucată de rădăcină de ghimbir proaspăt de 1 cm
- 1 borcan mic de capere cu tulpină
- 3 lingurițe de ulei presat la rece
Amestecăm într-o oală 1 litru de apă cu sarea, oțetul și zahărul, așteptăm să fiarbă, adăugăm tarhonul, piperul, ghimbirul și caperele și amestecăm. Spălăm ciupercile și le tăiem în bucăți mici. Le punem în suc, le fierbem 10 minute, apoi acoperim și lăsăm mixtura o zi întreagă la marinat. După aceea, ciupercile se strecoară, se răcesc și se distribuie în borcane. Se toarnă sucul refiert peste ciupercile din borcane. Stropim deasupra uleiul încălzit și închidem borcanele ermetic. În acest fel, murăturile noastre pot fi păstrate jumătate de an. De obicei, bucătarii o recomandă lângă platouri reci, poate fi o completare excelentă la masa festivă.