Mulți oameni se chinuie să piardă kilogramele în plus pe care le-au pus pe ei în timpul iernii și încearcă tot felul de diete miraculoase care promit rezultate rapide și magice, dar în multe cazuri, pe cât de repede și spectaculos pot fi pierdute primele kilograme, pe atât de repede sau chiar mai repede se poate ajunge la recăpătarea greutății dacă ne schimbăm obiceiurile alimentare doar pe durata dietei. Toți nutriționiștii profesioniști îi sfătuiesc pe cei care vor să slăbească să adopte o schimbare generală, treptată și pe termen lung a stilului de viață, deoarece numai așa se pot obține rezultate durabile.
Pierderea în greutate nu este suficientă în sine, iar dacă ne înfometăm organismul, care nu primește cantitatea necesară de nutrienți esențiali de calitate, de aceea va trece la modul de supraviețuire și va „compensa” acumularea de grăsime la sfârșitul „curei” scurte, poate chiar mai tare.
Așadar, ce putem face pentru a slăbi în mod durabil și sănătos?
Principiul de bază al unei diete sănătoase, sau mai degrabă al unei alimentații sănătoase, este înlocuirea alimentelor grase, zaharoase și sărace în vitamine cu alimente bogate în nutrienți, sărace în calorii, dar de preferință sățioase. O pierdere în greutate durabilă și sănătoasă poate fi obținută, de exemplu, cu dieta mediteraneană, care constă în consumul de legume și fructe locale, de sezon, cereale integrale, semințe oleaginoase, măsline, leguminoase, mult pește, fructe de mare, pâine și paste făinoase în cantități moderate și numai făină integrală sau de grâu dur, în timp ce uleiul de măsline devine un aliment de bază. În acest tip de dietă, ciupercile fac parte integrantă din alimentație, fiind un adevărat superaliment cu 90 la sută apă, minimum de grăsimi, puține glucide și multe proteine.
De asemenea, vara ne mișcăm mai mult și petrecem mai mult timp în aer liber: este important să mâncăm alimente ușoare, dar bogate în nutrienți care ne oferă energie, ca de exemplu ciupercile.
Ciupercile fac parte integrantă din orice dietă de slăbire, deoarece sunt eficiente pentru pierderea în greutate și foarte sărace în calorii. De exemplu, știai că 100 de grame de ciuperci champignon conțin doar 39 de calorii, iar 100 de grame de ciuperci pleurotus au doar 33 de calorii? Am scris mai multe despre motivele pentru care ciupercile sunt perfecte pentru orice dietă aici.
În plus față de dieta mediteraneană, devine din ce în ce mai populară dieta cu ciuperci, care presupune înlocuirea tuturor meselor principale cu preparate pe bază de ciuperci. Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și, prin urmare, sunt un ingredient esențial în dietele vegane – fără lapte și fără carne – și oferă sportivilor activi un aport optim de nutrienți valoroși și energie.
Un alt avantaj al preparatelor pe bază de ciuperci este acela că ciupercile necesită mai puțin timp de gătire/coacere decât carnea sau chiar legumele, astfel încât majoritatea vitaminelor, aminoacizilor și a altor ingrediente benefice din ciuperci sunt păstrate după gătire. Cu toate acestea, mâncărurile cu ciuperci sunt mai greu de digerat, de aceea trebuie să mestecăm bine fiecare îmbucătură – astfel ne putem bucura și mai mult de savoarea lor.
Ciupercile, cunoscute și ca fiind una dintre alimentele zeilor, nu ar trebui să fie excluse din dieta paleolitică, care se bazează pe consumul în principal de alimente crude, disponibile pentru comunitățile de vânători de odinioară. Da, există specii de ciuperci care pot fi consumate crude, cum ar fi ciupercile champignon și pleurotus!
Ciupercile cultivate, despre care știm că provin dintr-un mediu lipsit de chimicale, pot fi consumate crude, dar este bine să fim atenți la ciupercile sălbatice, deoarece există mai multe specii de ciuperci care sunt toxice crude și care pot fi consumate doar după un tratament termic.
În cele mai multe rețete paleolitice, mâncărurile cu ciuperci se pregătesc la aburi timp de cel puțin câteva minute pentru ca aromele să se îmbine mai bine. Ciupercile tocate se pot combina cu legume precum spanacul, se pot amesteca cu usturoi și ceapă călite în ulei de cocos într-o tigaie și, când s-au înmuiat sub capac, se pot adăuga câteva ouă. Simplu și delicios!