Deși provin din Asia de Sud-Est, astăzi ciupercile pleurotus sunt disponibile pe scară largă, cucerind lumea întreagă. Popularitatea lor se datorează în mare parte faptului că sunt ciuperci gustoase, deosebite, cu o aromă care ne amintește de stridii și care cresc pe tot parcursul anului în condiții adecvate.
Împreună cu ciupercile champignon, se numără printre cele mai populare ciuperci cultivate în lume. Sunt de culoare albă și au un gust oarecum asemănător cu cel al ciupercilor champignon, având avantajul de a fi puțin mai ușor de digerat.
Cu toate acestea, există un număr din ce în ce mai mare de persoane care le preferă în locul ciupercilor champignon, deoarece consideră că gustul și aroma lor sunt mai bune, oferind o experiență culinară mai specială, superioară. În Germania, unii oameni le numesc “ciuperci din carne de vițel”, ceea ce indică faptul că sunt considerate o sursă de proteine de aceeași calitate și valoare ca și carnea de vițel.
La fel ca toate ciupercile, ciupercile pleurotus sunt sărace în colesterol și grăsimi și, prin urmare, pot fi folosite în diete speciale, de exemplu de către diabetici și persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
Pot fi un aliment perfect într-o dietă fără carne, să zicem dieta mediteraneană! Acestea sunt contraindicate doar pentru persoanele cu afecțiuni renale: trebuie evitate sau consumate în cantități foarte mici din cauza conținutului ridicat de potasiu. Sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, bogate în proteine și antioxidanți.
Ciupercile pleurotus proaspete de la Boglar Champ sunt ingredientul perfect în orice anotimp pentru preparatele noastre preferate, de la ciuperci pane la supă de ciuperci, de la tocăniță de ciuperci la spaghete cu ciuperci. Iată câteva motive pentru a mânca ciuperci pleurotus tot anul:
- La fel ca și ciupercile champignon, pot fi consumate crude, în salate sau amestecate cu legume;
- Putem face practic orice fel de mâncare cu ele, sunt atât de versatile și nu putem da greș cu o mâncare făcută cu ele (cu excepția cazului în care le ardem sau le sărăm prea mult);
- Reprezintă o sursă excelentă de vitamine B: consumul a 100 g de ciuperci pleurotus proaspete asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina B2 și niacină al unui adult, 25% din necesarul de acid folic, 23% din necesarul de acid pantotenic și 17-20% din necesarul de vitamina B1;
- Sunt bogate în ergosterol, care este transformat în vitamina D2, ergocalciferol, de către razele UV;
- Sunt o sursă naturală de beta-glucan, care poate contribui la buna funcționare a sistemului imunitar;
- Conținutul lor ridicat de fibre este benefic pentru sistemul digestiv și poate reduce riscul de cancer de colon.
În medicina tradițională orientală, ciupercile pleurotus se utilizează pentru tratarea infecțiilor, a diabetului și a cancerului; proprietățile sale de întărire a sistemului imunitar și de scădere a colesterolului sunt încă în curs de cercetare. Cercetătorii japonezi au reușit să reducă cu succes rata de creștere a anumitor tumori folosind extract de ciuperci pleurotus. Experimentele pe animale au demonstrat efectele de scădere a colesterolului ale ciupercilor pleurotus uscate și măcinate, utilizate ca hrană pentru animale. În Cehia, s-au folosit sub formă de extract pentru scăderea colesterolului, iar în Rusia s-au făcut din ele antibiotice.
La final, iată câteva rețete excepționale cu ciuperci pleurotus, care nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase și nutritive! Aceste paste cu ciuperci pleurotus și legume sunt alegerea perfectă pentru o cină de vară, sunt dietetice și delicioase.
Cealaltă rețetă este cu ciuperci pleurotus și brânză de capră cremoasă. Este mai degrabă un fel de mâncare de ocazie, care amintește de stridii, perfect pentru adevărații iubitori de ciuperci pleurotus, cu puțină brânză de capră. Uimește-ți perechea cu el pentru o cină specială în doi!