Ce sunt superalimentele?
Un superfood sau superaliment este un concept relativ nou și la modă, folosit pentru alimentele cu beneficii nutriționale maxime și conținut redus de calorii. Unii spun că superalimentele sunt doar de marketing, în timp ce mulți le consideră a fi cheia unei vieți sănătoase. Să vedem, așadar, ce sunt superalimentele, și de ce e bine să le consumăm.
Superalimentele sunt alimente sănătoase, bogate în nutrienți. Totuși, nu există o definiție exactă pentru ce sunt ele, respectiv nu sunt criterii definite pentru ce este un superaliment și ce nu.
Superalimentele conțin o mulțime de nutrienți valoroși, spre exemplu proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanți, grăsimi bune, acizi grași esențiali, aminoacizi și fitochimicale (chimicale vegetale, responsabile pentru culorile adânci și mirosul puternic).
Cum au devenit superalimente?
Deși nu e strict delimitat, ce poate fi un superaliment și ce nu, unele alimente ajung pe această listă, deoarece conțin componenți foarte benefici, care au, și în sine, efecte pozitive asupra sănătății, dar împreună sunt o sursă de nutrienți cu adevărat excepțională. Aceste alimente sunt bogate mai ales în vitamine, minerale și oligoelemente, nutrienți care contribuie la prevenția unor boli, respectiv la menținerea sănătății.
Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de nutrienți, un lucru bun la superalimente este că sunt mult mai accesibile decât credem, în special vara, când putem alege dintre atâtea fructe și legume de sezon în fiecare zi. Deși nu sunt capabile să facă minuni, aceste alimente joacă un rol important în prevenție, fiindcă ne întăresc sănătatea.
De ce să consumăm superalimente?
Deoarece un singur aliment nu este capabil să asigure organismului nostru toți nutrienții necesari, alimentația diversificată reprezintă cea mai bună metodă pentru a ne asigura aportul optim de nutrienți. Superalimentele conțin numeroși nutrienți esențiali, și în cantități mult mai mari decât unele fructe sau legume în sine.
Totodată, majoritatea superalimentelor sunt bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că sunt în stare să ne întărească imunitatea, protejează celulele de stresul oxidativ, respectiv pot fi de ajutor în prevenția cancerului.
În cele ce urmează, am ales 5 superalimente populare și ușor accesibile:
- Ciuperci
Ciupercile au o mulțime de beneficii asupra sănătății, printre care se numără proprietățile antioxidante, antibacteriene și susținerea imunității. Sunt bogate în fibre, ceea ce contribuie la reglarea nivelului de colesterol, menținerea sănătății inimii și întărirea imunității. Totodată, sunt alimente bogate în proteine.
Multe tipuri de ciuperci conțin și mulți antioxidanți, cum ar fi ergotioneina, seleniul, vitaminele A și C, respectiv betacarotenul, care contribuie la neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi. Pe lângă acestea, ciupercile sunt bogate în vitamina D, care întărește imunitatea și influențează în mod pozitiv sănătatea oaselor.
2. Afine
Afinele reprezintă unele dintre fructele cele mai bogate în nutrienți, cu un conținut de apă de aproximativ 85%, ceea ce înseamnă că au un conținut redus de calorii. Fiind unul dintre fructele cu cel mai înalt nivel de antioxidanți, reduc nivelul de colesterol LDL, așadar, împreună cu flavonoizii, pot reduce riscul bolilor cardiace.
Stresul oxidativ accelerează procesul de îmbătrânire al creierului, influențând în mod negativ funcționarea sa, însă antioxidanții din afine pot ajuta la menținerea funcției creierului și îmbunătățirea memoriei.
Afinele au conținut scăzut de zahăr și sunt o sursă excelentă de fibre, cu un indice glicemic redus, ceea ce însemnă că, împreună cu flavonoizii, pot fi de ajutor în sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la reglarea nivelului de zahăr.
3. Avocado
Avocado se numără printre superalimente, deoarece conține o mulțime de nutrienți și antioxidanți, are acid folic, Omega 3, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fier, luteină și fibre, fiind totodată bogat în vitaminele A, C, D, E, K și B.
Acizii grași Omega 3 din avocado sunt eficienți în reducerea nivelului de colesterol și în prevenirea bolilor cardiace. Vitaminele C și E susțin funcționarea sistemului imunitar, respectiv contribuie la menținerea sănătății pielii și părului. Luteina contribuie la sănătatea ochilor. Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor, iar magneziul susține buna funcționare a sistemului nervos.
Deoarece e bogat în fibre, avocado ajută la menținerea funcției intestinale optime și promovează detoxifierea.
4. Nuci
Nucile, de obicei, conțin fibre, nutrienți și grăsimi bune. Nu conțin deloc zahăr, iar conținutul de carbohidrați este redus, fiind totodată o sursă excelentă de proteine. Așadar, consumul regulat de nuci contribuie la menținerea sănătății și a nivelului de energie pe parcursul zilei. Fibrele și magneziul din nuci contribuie la reglarea glicemiei și a nivelului de insulină, reducând astfel riscul dezvoltării diabetului de tip 2.
Migdalele sunt o sursă foarte bună de vitamina E, care promovează sănătatea cardiacă. Arahidele conțin flavonoizi cu proprietăți anticanceroase. Nucile conțin acid elagic, care are, de asemenea, proprietăți anticanceroase. Nucile braziliene sunt una dintre cele mai bune surse de seleniu, ceea ce reduce riscul dezvoltării unor boli cardiace și tipuri de cancer.
5. Somon
Acizii grași Omega 3, vitamina B12, seleniul și colina pe care le găsim în somon pot îmbunătăți funcția creierului și sănătatea sistemului imunitar. Omega 3, seleniul, respectiv vitaminele A și D sunt, împreună, esențiale pentru întărirea sistemului imunitar, respectiv pot reduce riscul bolilor cronice.
Somonul este o sursă excelentă de proteine, care poate contribui la pierderea în greutate, întrucât este nutritiv și oferă senzația de sațietate, având mai puține grăsimi saturate decât carnea. Acizii grași polinesaturați din somon pot contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol, ceea ce reduce riscul bolilor cardiovasculare, iar potasiul din somon poate regla tensiunea arterială. Acizii grași polinesaturați și vitamina D care se găsește în peștii grași contribuie la sănătatea oaselor, reducând riscul de osteoporoză și fracturi.