Dovleceii, roșiile, morcovii și păstârnacul se potrivesc perfect cu tocănița de ciuperci. Putem face feluri de mâncare fără carne, condimentate, cu ciuperci și diferite legume în nenumărate variante, iar acum vă arătăm două idei de rețete pentru aceste legume de sezon. În ceea ce privește păstârnacul, e bine de știut că era un aliment de bază înainte să apară cartoful, însă astăzi este neglijat nemeritat, deși este o legumă de rădăcină foarte versatilă și sănătoasă.
Tocăniță de ciuperci cu zucchini și cuscus
Ingrediente
- 1 zucchini
- un sfert de kilogram de champignon
- 1 roșie
- 1 ardei
- 1 ceapă
- 1 linguriță de ardei roșu
- sare, piper, busuioc după gust
- 1 lingură de smântână (poate fi vegetală)
- puțin ulei de măsline
- 40 dkg tarhon
- 0,8 l apă
Mod de preparare
Tăim dovleceii, ciupercile, roșiile și ardeii în cubulețe. Se călește ceapa în ulei de măsline, se adaugă legumele, se adaugă sare și condimente, și se fierbe la abur. După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm smântâna. Pentru a pregăti cuscusul, încălzim 3 linguri de ulei, presărăm cuscusul peste el, amestecăm din când în când, și prăjim până se rumenește. Se toarnă de două ori mai multă apă decât cantitatea de cuscus, se amestecă bine, se condimentează cu sare, condimente, și se fierbe la foc mic, amestecând de câteva ori până se înmoaie. Dacă dispare prea multă apă, o putem completa.
Tocăniță de legume și ciuperci cu păstârnac
Ingrediente
- un sfert de kilogram de champignon
- 2 morcovi
- 2 păstârnac
- 1 ceapa
- 2 căței de usturoi
- 2 dl smântână (poate fi vegetală)
- 2 dl smântână dulce (opțional)
- 1 dl de apă
- puțin ulei de măsline
- sare, piper, nucșoară, cimbru, pătrunjel după gust
- 40 dkg de macaroane
Mod de preparare
Ciupercile și legumele se taie în bucăți, ceapa și usturoiul se taie mărunt. Se călește ceapa în ulei de măsline încins până devine translucidă, apoi se adaugă usturoiul și legumele. Se fierbe puțin amestecând, apoi se toarnă apă și se condimentează. Se fierbe acoperit. Amestecăm smântâna cu smântâna dulce până se omogenizează. O adăugăm în tocăniță, amestecând continuu. Se aduce la fierbere, apoi se fierbe la foc mic pentru încă câteva minute. Macaroanele se fierb în apă cu sare, se scurg, se stropesc cu puțin ulei de măsline, se amestecă, apoi se toarnă peste el tocănița de legume și ciuperci, și se presară pătrunjel deasupra.