Chiar și în copilărie am învățat, în mod involuntar, cât de benefice sunt ciupercile din punctul de vedere al sănătății noastre, și cât de periculoase pot fi ciupercile necomestibile pentru organismul nostru – să ne gândim doar la aventurile lui Mario și Luigi care, în fiecare joc, au adunat ciuperci cu tot felul de efecte: unele i-au făcut să crească sau să aibă o viață în plus, pe când altele i-au îmbolnăvit. Într-un final, au învățat și ei, dar am învățat și noi, că nu toate ciupercile se pot mânca, de aceea e important să le analizăm cu atenție și să le evităm pe cele pe care nu le cunoaștem.
Pentru a nu cădea în capcana ciupercilor așa cum au pățit Mario și Luigi, am adunat câteva mituri mai populare despre ciupercile bune și cele rele, pentru a te ajuta să profiți la maxim de acest superaliment și să eviți efectele neplăcute sau consecințele consumării unor ciuperci otrăvitoare.
- Melcii nu mănâncă ciupercile otrăvitoare
Diferitele toxine sunt prezente în cantități diferite în unele tipuri de ciuperci otrăvitoare, și organismul fiecărei ființe reacționează diferit la aceste substanțe. Așadar, e posibil ca un melc sau orice alt animal să mănânce dintr-o ciupercă otrăvitoare, însă acest fapt nu înseamnă că ciuperca respectivă poate fi consumată de oameni. În multe cazuri, animalele pot mânca chiar și ciupercile cele mai periculoase pentru oameni, cum ar fi buretele viperei.
Nici să nu ne treacă prin minte că o ciupercă nepericuloasă pentru animale e potrivită consumului de către oameni.
2. Ciupercile otrăvitoare se decolorează dacă le tai
Există unele specii de ciuperci care se decolorează sau își schimbă culoarea unde se rup, se taie sau se lezează în orice fel, însă există și specii la care acest lucru nu se întâmplă. Totodată, acest fenomen nu apare doar la ciupercile otrăvitoare, ci și la diferite ciuperci comestibile, respectiv sunt ciuperci otrăvitoare care nu se decolorează deloc.
Spre exemplu, carnea ciupercilor champignon comestibile se înroșește dacă se lezează, pe când champignonul sulfuros otrăvitor devine gălbui. În cazul diferitelor specii de champignon, culoarea gălbuie e periculoasă doar atunci când ciuperca are și un miros neplăcut, ca de chimicale, deoarece și ciuperca de câmp capătă culoare gălbuie, însă are miros plăcut și e comestibilă. Însă buretele viperei rămâne alb, indiferent de circumstanțe.
3. Toxinele se descompun în urma gătirii
Există numeroase tipuri de ciuperci comestibile care, deși sunt otrăvitoare în formă crudă, devin comestibile atunci când se prepară și se gătesc cum trebuie. Multe toxine însă rezistă tratamentului termic, de aceea multe ciuperci otrăvitoare rămân necomestibile chiar și după gătire.
Deși unii încearcă să detoxifice ciupercile prin schimbarea frecventă a apei în care fierb, aceasta nu e o soluție, deoarece tipul și cantitatea toxinelor din ciuperci variază.
4. Ciupercile cu miros și gust plăcut sunt comestibile, iar cele cu miros și gust neplăcut sunt otrăvitoare
Nu e recomandat să alegem ciupercile pe care le culegem pe baza mirosului lor, deși unele specii au un miros atât de neplăcut, încât sigur nu ne-am gândi să le mâncăm. De exemplu, champignonul sulfuros are un miros neplăcut și e și otrăvitor. Însă există și ciuperci cu miros neutru sau chiar fără miros, ceea ce nu înseamnă că nu pot fi otrăvitoare.
Se spune că și buretele muștelor are gust plăcut, dar picant, totuși nu e o idee bună să experimentăm cu el. În același timp, nu toate ciupercile iuți la gust sunt otrăvitoare. De exemplu, unele specii de ciuperci crăpate au miros plăcut, fructat, sunt însă foarte otrăvitoare.
5. Ciupercile cu puncte și buline sunt cele mai otrăvitoare
Probabil cea mai cunoscută ciupercă otrăvitoare este buretele muștelor, pe care l-am văzut chiar de mici în desene sau imagini și le recunoaștem după bulinele albe pe pălăria roșie sau maronie, însă nu e ea cea mai otrăvitoare. Buretele viperei, de exemplu, nu are buline, totuși știm că e mult mai periculos.
6. Ciupercile otrăvitoare înnegresc lingura de argint
Decolorările apărute pe suprafața argintului nu au nicio legătură cu toxinele ciupercilor otrăvitoare, ci sunt cauzate de o reacție chimică, deoarece se formează un strat de sulfură pe suprafața metalului, care îl înnegrește. Acest fenomen nu apare doar în cazul ciupercilor, ci atunci când orice mâncare se strică, deoarece atunci apar ionii de sulfură în concentrație mai mare. De aceea, ciupercile proaspete, dar otrăvitoare nu vor înnegri lingura de argint, pe când mâncărurile preparate din ciuperci comestibile care s-au stricat, da.
Sperăm că demontarea acestor mituri îi va ajuta pe iubitorii de ciuperci, însă celor care merg să culeagă singuri ciupercile este absolut necesar să apeleze la un expert pentru examinarea lor înainte de a le prepara.
Iar dacă ai alege calea mai sigură, vei găsi mereu ciupercile gustoase Boglar Champ pe rafturile supermarketurilor.
Dacă nu știi cum să te apuci de preparat mâncărurile cu ciuperci, citește articolul nostru despre pregătirea ciupercilor aici.