Musaca nu trebuie să fie neapărat un fel de mâncare plin de grăsime și cu multă carne. Același gust divin și aceeași textură excelentă se poate obține și dacă o pregătim cu ciuperci, având astfel un preparat vegetarian, delicios și totuși sănătos.
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 3 morcovi
- 700 g ciuperci champignon
- 3 cepe roșii
- 1 lingură făină
- 2 linguri pesmet
- 3 căței de usturoi
- câteva linguri de suc de roșii
- 2 legături de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 legături de ceapă verde
- ulei
- sare
Mod de preparare
Spălăm cartofii și îi punem la fiert întregi, fără a-i curăța de coajă. Curățăm morcovii și îi punem la fiert, spălăm ciupercile, le curățăm și le punem la fiert tăiate în bucăți mari. Tocăm mărunt ceapa roșie și pe cea verde.
Călim ceapa în puțin ulei, iar când se rumenește adăugăm și ciupercile și usturoiul tocat. Asezonăm cu sare și piper după gust. Adăugăm sucul de roșii și făina amestecată cu o lingură de pesmet. Lăsăm totul câteva minute pe foc și apoi dăm cratița deoparte. La final, adăugăm verdețurile tocate mărunt.
Scurgem de apă morcovii și cartofii fierți. Curățăm cartofii de coajă și îi tăiem în felii groase. Tăiem morcovii rondele.
Ungem cu ulei un vas termorezistent și îl tapetăm cu pesmet. Pentru a asambla musaca, începem cu un strat de cartofi tăiați în felii, apoi urmează rondelele de morcovi, după care întindem uniform amestecul de ciuperci și ceapă. Repetăm acești pași până se termină ingredientele, iar apoi presărăm ceapa verde pe deasupra, stropim cu ulei și presărăm și o lingură de pesmet.
Dăm totul la cuptor, la foc potrivit, 20-30 de minute, apoi servim musacaua caldă.