Această plăcintă cu brânză și ciuperci pregătită din champignon alb este excelentă atât pentru desert, cât și pentru un mic dejun sățios de weekend. Deoarece este nevoie de aproximativ o oră și un sfert pentru a o pregăti, merită să te apuci de ea într-o sâmbătă sau duminică mai liniștită. Întreaga familie o va iubi!
Ingrediente
- 20 dkg de făină
- 13 dkg de unt
- 25 dkg de champignon
- 1 cățel de usturoi
- 6 dkg brânză cheddar sau gouda
- 4 ouă
- 2,5 dl lapte
- 40 g parmezan ras
- 6 dkg de mozzarella
- sare și piper după gust
- puțin ulei pentru prăjit
- puțină apă pentru aluatul de plăcintă
Mod de preparare
Mai întâi, coacem crusta de plăcintă. Se amestecă făina cu o jumătate de linguriță de sare, se sfărâmă în ea untul rece, se adaugă o lingură de apă rece și începem să frământăm aluatul până se îmbină. Lăsăm aluatul să se odihnească la frigider pentru o jumătate de oră, timp în care vom pregăti umplutura.
Se curăță champignonul și usturoiul, se toacă mărunt, se condimentează cu sare și piper și se călesc toate într-o tigaie cu puțin ulei până se înmoaie. Presăm aluatul de plăcintă răcit într-o tavă de copt unsă, astfel încât să fie ca o farfurie și va fi loc suficient pentru umplutură. Se fac niște înțepături cu furculița, apoi o acoperim cu o bucată de hârtie de copt și o greutate ( în videoclipul de mai jos am folosit boabe de orez).
O coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 15 minute, apoi scoatem hârtia de copt și coacem aluatul încă 5 minute. Scoatem plăcinta din cuptor, punem pe ea champignonul cu usturoi, și radem deasupra brânză. Amestecăm laptele și parmezanul cu ouăle bătute și turnăm amestecul peste ciuperci, apoi o presarăm cu mozzarella rasă. Putem pune deasupra chiar și câteva bucăți de champignon ca decor. Se coace la 180 de grade timp de 35-40 de minute.