Pe măsură ce ne pregătim de sezonul grătarelor, prima noastră întrebare ar putea fi (dacă nu avem deja un grătar), pe care să-l alegem: un grătar cu cărbune, pe gaz sau electric? Nu există un răspuns general la această întrebare, deoarece cel mai bun grătar este cel care se potrivește nevoilor individuale, stilului de viață și nu în ultimul rând, bugetului fiecăruia dintre noi. Atunci când decidem ce să cumpărăm, trebuie să avem în vedere care sunt prioritățile noastre: să facem un grătar rapid, cu foarte puțin timp și efort? Sau gustul este cel mai important factor? Unde va fi amplasat grătarul și cât spațiu avem la dispoziție?
Unii oameni spun că mâncarea pregătită pe grătar cu cărbune este cea mai delicioasă, așa că merită cumpărat un asemenea grătar, pe care îl aprindem, așteptăm aproximativ o jumătate de oră și apoi putem începe să preparăm mâncarea. Dezavantajul este că nu poate fi oprit pur și simplu, iar utilizarea sa în interior este complet exclusă. O noutate este grătarul portabil cu peleți, în care putem să ardem peleți din lemn, iar mâncarea la grătar va avea un gust foarte bun, ca la un foc de tabără adevărat.
Mâncarea făcută pe grătar pe gaz are și ea un gust bun, și acest tip de grătar oferă versatilitate și confort relativ. Deoarece mâncarea se poate chiar și în 10 minute, este recomandat în special celor care îl folosesc des. În același timp, nu e prea practic, deoarece grătarele care se conectează la conducta de gaz nu sunt portabile. Grătarele pe butelie de gaz sunt și ele destul de grele de transportat, dar în același timp chiar și cele mai mici modele au nevoie de destul de mult spațiu.
Grătarele electrice oferă cea mai puțin autentică aromă de grătar, dar de obicei pot fi folosite aproape oriunde. Avantajul lor este că se pot încălzi rapid și nu necesită combustibil, numai o priză electrică in apropiere.
După ce am selectat grătarul, să vedem din ce și cum să facem grătar!
Când facem carne la grătar, este indicat să marinăm feliile înainte de a le prăji. Pentru ardeleni, cea mai populară este friptura la grătar, care se face de obicei din carne de porc și merită marinată câteva ore înainte de prăjire, cel mai adesea cu un amestec de sare, piper și usturoi. Dar putem face grătar din orice fel de carne, de la pui la pește sau la miel. Carnea de pește se marinează maxim o jumătate de oră.
Marinada nu trebuie să conțină multe ingrediente, ba din contră: trebuie să predomine gustul cărnii. Diferitele ierburi aromatice oferă cărnii caracter, iar uleiul de măsline îi oferă un strat protector; când este marinată în oțet de vin sau în vin, fibrele din carne se slăbesc, iar rezultatul final va fi sfărâmicios. Cu toate acestea, dacă utilizăm o marinadă acidă, nu se recomandă să ținem carnea în ea mult timp pentru că va fi fibroasă!
Sfat util: grosimea feliilor de carne ar trebui să fie de 1 cm și este chiar bine dacă folosim carne puțin mai grasă. Dacă stropim cu lămâie feliile de carne înainte de a le pune pe grătar, se vor înmuia mai ușor, însă atenție: să folosim mai degrabă cu clește pentru grătar în loc de furculiță când întoarcem carnea, deoarece carnea „găurită” se usucă repede.
Spre deosebire de carne, legumele se pot lăsa la marinat maxim jumătate de oră, apoi se prăjesc la o temperatură mai scăzută, de preferință pe țepușe pentru grătar. De fapt, nici nu trebuie marinate, deoarece și natur sunt delicioase și foarte sănătoase. De asemenea, putem face pe grătar vinete, sparanghel, roșii, ardei, cartofi, dovleac, morcovi, ceapă, porumb sau alte legume.
Totodată, grătarul este un instrument perfect pentru prăjirea ciupercilor. Avantajul ciupercilor față de carne este că au un conținut scăzut de carbohidrați, calorii și grăsimi, așadar consumul lor poate fi o alternativă excelentă pentru cei care intenționează să slăbească sau țin dietă, respectiv pentru persoanele care suferă de diabet sau intoleranță la gluten și lactoză.
Puteți citi despre prepararea corectă a ciupercilor înainte pentru grătar aici!
Ciupercile mai mari pot fi puse direct pe grătar, iar cele medii și mai mici pot fi pregătite pe țepușe. Dacă ungem ciupercile cu ulei de măsline, nu se vor lipi, și merită și să le stropim uneori cât timp sunt pe grătar pentru a nu se usca. Nu uita să rotești țepușele pentru a te asigura că toate părțile ciupercilor sunt prăjite! În cazul ciupercilor la grătar, se recomandă să folosim un clește în loc de furculiță. Dacă marinăm ciupercile înainte de grătar, acestea se vor face în doar 10-15 minute. Iată încă câteva sfaturi pentru a pregăti ciupercile pe grătar, astfel încât să poți profita la maximum de acest adevărat super-aliment.