Sosurile și marinadele pot îmbunătăți și diversifica legumele, ciupercile, peștele sau carnea la grătar: chiar dacă preparăm un singur tip de mâncare pe grill (de exemplu carne), dacă îl combinăm cu două sau trei tipuri de marinadă, sos și/sau salate, rezultatul este un meniu cu mai multe feluri, realizat relativ rapid si eficient.
Dacă avem nevoie de o soluție și mai rapidă pentru marinat, sau vrem să servim imediat sosurile pentru felurile la grătar, cea mai ușoară soluție este să alegem dintre marinade și sosuri gata preparate din ofertele supermarketurilor. Așadar, dacă suntem contracronometru și nu ne putem face timp să evocăm prin magie niște marinade și sosuri „artizanale”, putem cumpăra câteva.
Dintre marinadele clasice pentru grătar, sosul barbecue este foarte popular și disponibil pe scară largă, deci poate fi o alegere perfectă, al cărui gust este dat de un sos de muștar picant deosebit și aroma caracteristică de fum. Celălalt clasic, sosul Worcestershire se bazează pe oțet de vin. Gustul distinctiv al acestui sos caracteristic englezesc este sporit, printre altele, de malț de orz, ceapă, ienibahar, coriandru, usturoi. Marinada sau sosul indian cu tamarind este un sos cu un gust deosebit, cu o reminiscență de dulceață de prune, usturoi și gust picant, care poate fi folosit nu doar ca marinadă, ci și ca un sos alături de o felie de carne la grătar puternic condimentată.
Sosurile disponibile în magazine – cum ar fi crema de hrean, sosul de usturoi, tzatziki din iaurt grecesc, usturoi și castraveți, ajvar din boia de ardei, vinete și usturoi – pot fi servite pentru a condimenta legume, ciuperci sau carne la grătar în boluri mici din sticlă sau porțelan, presărate cu condimente verzi proaspete. Toate aceste sosuri pot fi folosite și pentru salatele servite ca garnitură la grătar, amestecate cu iaurt sau maioneză sau îmbogățite cu alte ingrediente.
Acum, însă, să ne uităm la un sos clasic ardelean care este extrem de ușor de făcut și care poate fi personalizat și variat după preferințe, în timp ce avem posibilitatea de a experimenta după cum ne dorim.
Da, este vorba despre mujdei, care este îndrăgit de toată lumea, iar pentru cei care nu îl cunosc trebuie explicat imediat că mujdeiul este practic un sos de usturoi. Mujdeiul se poate face în mai multe variante, dintre care cea mai simplă este când usturoiul este zdrobit, sărat și amestecat cu apă, sau chiar colorat cu puțină boia. Dar există nenumărate variante ale acestuia, îl putem amesteca cu ulei, smântână, pastă de roșii, iaurt. Dacă vrem să folosim mujdeiul ca marinadă, trebuie să îl facem mai lichid, cu mai multă apă, astfel încât să putem stropi mâncărurile din când în când pe grătar.
Mujdeiul se potrivește practic cu fiecare masă la grătar, iar vestea bună e că este foarte greu, dacă nu imposibil, să eșuăm cu prepararea sa; dacă folosim mult usturoi pentru mujdei, va fi mai picant, dacă folosim mai puțin usturoi și preferăm să îl amestecăm cu mai multă smântână și iaurt, va avea un gust mai ușor.
Mujdeiul poate fi amestecat și cu condimente verzi, ba chiar putem experimenta cu ingrediente care par surprinzătoare la prima vedere, precum nucile: zdrobim puțin miez de nucă cu usturoiul, iar după aceea îl îmbogățim cu ce ne place. Rezultatul final ar avea un gust mai special ca mujdeiul simplu făcut doar cu usturoi.
Dacă vrem mai multe delicatese deosebite în locul mujdeiului obișnuit și deja ne-am plictisit de sosurile clasice, iată un sfat bun: putem face o varietate de sosuri de ciuperci aromate pentru grătar.
Ingredientul principal este, desigur, ciuperca, care se prepară cu usturoi, ceapă, ulei sau grăsime, adăugând smântână, iaurt, unt sau îngroșare, amestecând și asezonând după preferințe. Putem folosi condimente verzi precum busuioc, oregano, pătrunjel proaspăt, tarhon, și îl putem amesteca cu puțin vin și muștar – posibilitățile sunt aproape nelimitate. Sosul de bază de ciuperci aromat diferit poate fi servit în boluri separate alături de preparatele la grătar, lăsând loc pentru degustare și experimentare cu aromele.
Dacă aveți nevoie de mai multe sfaturi pentru prepararea cremelor de ciuperci, iată două rețete pe care le puteți citi aici!
Am scris deja despre cum să pregătim corect ciupercile aici.
Dacă preferați ciupercile la grătar si nu ca garnitură pentru alte preparate la grătar, puteți citi aici ce trebuie făcut pentru ca ele să-și păstreze aroma plăcută și să devină preferatul tuturor la masă.