Vârsta este cel mai important factor de risc pentru cancer, dar stilul de viață, dieta și poluarea pot influența dezvoltarea acestei boli, iar în cazul anumitor tipuri de cancer chiar virușii și bacteriile pot fi elemente declanșatoare. În 2002, în întreaga lume, 10 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza cancerului.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este pe 4 februarie, o zi în care medicii, experții din domeniul sănătății, persoanele afectate de această boală și organizațiile de prevenire din întreaga lume sensibilizează populația cu privire la bolile oncologice și subliniază importanța prevenirii și aplicării unui tratament adecvat. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost instituită la primul Summit Mondial Împotriva Cancerului, care a avut loc la Paris în februarie 2000. La 4 februarie, a fost semnat un document istoric prin care se face apel la acțiuni la nivel mondial împotriva cancerului.
Decesele cauzate de cancer reprezintă o cauză majoră de deces în regiunea noastră:
în Uniunea Europeană, cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces, după bolile cardiovasculare. În UE, 2,7 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer în 2020 și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli.
Aproape 75% din toate cancerele diagnosticate în UE afectează persoanele de peste 60 de ani. Experții estimează că dacă statele membre nu iau măsuri, până în 2035 numărul îmbolnăvirilor va crește cu aproape 25% și va deveni principala cauză de deces în UE. În România se înregistrează în medie 100.000 de cazuri de cancer în fiecare an, cu 55.000 de decese. Cu alte cuvinte, rata mortalității la noi este mult mai mare decât în Uniunea Europeană.
Vestea bună este că, potrivit experților, 40% dintre cazurile de cancer din Europa ar putea fi prevenite. Acesta este motivul pentru care Planul European de Luptă Împotriva Cancerului pune, de asemenea, un accent puternic pe capitolul prevenție. Prevenția include, printre altele, promovarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă și exerciții fizice. Pe lângă faptul că afectează grav viața pacienților și a celor din jurul lor, cancerul are un impact major asupra sistemelor noastre de sănătate, a economiei și a societății în ansamblu, susțin factorii de decizie europeni.
Ce putem face pentru prevenție?
Deoarece depistarea precoce prin testele de screening poate salva vieți, se intenționează ca în următorii ani să crească numărul persoanelor cu risc din UE care au acces la programe de screening.
Dieta sănătoasă este, de asemenea, menționată în materialele informative specifice. Alege alimente sănătoase dacă vrei să reduci riscul de a te îmbolnăvi de această boală, recomandă specialiștii. Pe lângă alimentația sănătoasă au importanță majoră și următoarele: realizarea exercițiilor fizice în mod regulat, renunțatul la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, evitarea contactul cu poluanții și substanțele chimice (cum ar fi materialele plastice care conțin BPA), administrarea vaccinului împotriva HPV (care provoacă cancerul de col uterin), respectiv autoverificarea periodică a corpului și cunoașterea simptomelor.
O dietă sănătoasă: dietă anti-cancer
Deși există cercetări și rezultate promițătoare care susțin eficacitatea anticancerigenă a anumitor alimente, extracte de plante sau ciuperci (suc de iarbă de grâu, suc de rodie, ciuperci shiitake), cercetătorii spun că este simplist să se afirme că consumul oricărui aliment poate afecta în sine șansa dezvoltării cancerului. Așadar, în loc să sperăm la un panaceu, haideți să ne concentrăm pe respectarea regulilor de bază ale unei diete sănătoase și echilibrate. Pe scurt, consumați mai puțină sare și zahăr, mâncați multe fructe și legume și reduceți consumul de alcool.
În același timp, excesul de greutate poate fi în sine un precursor al cancerului, așa că este indicat să avem grijă de talie, nu doar din motive estetice, ci și pentru a ne menține sănătoși.
Să evităm pe cât posibil restaurantele de tip fast-food. Multe dintre alimentele semipreparate și cele de fast-food sunt bogate în zahăr și grăsimi.
Tot din același motiv, să evităm băuturile carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr. Cu toate acestea, corpul nostru are nevoie de lichide, așa că trebuie să bem cel puțin un litru și jumătate de apă curată pe zi!
Să ne asigurăm că mâncăm în mod regulat suficiente alimente cu fibre și vitamine. Produsele de panificație integrale, legumele, ciupercile și fructele ar trebui să constituie cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumăm. În acest fel, putem avea o dietă echilibrată.
Să reducem consumul de carne la 2-3 ori pe săptămână și să alegem carnea de pasăre în locul celei roșii și carnea neprocesată în locul cărnii sărate, marinate, afumate, a cârnaților, salamurilor și crenvurștilor!. Aportul de proteine trebuie asigurat de ouă, produse lactate fermentate, brânză, ciuperci, legume, semințe și fructe oleaginoase.
Să consumăm alimente ușoare, gătite la foc mic, cu puțină apă și grăsimi, mai degrabă înăbușiți decât prăjiți și să evităm alimentele prea picante. Este de asemenea important să consumăm grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de semințe de in, uleiul de cânepă și uleiurile MCT.
Concluzii
Să încercăm să avem o dietă echilibrată, să facem suficientă mișcare, să ne odihnim suficient și să avem grijă de corpul nostru și de nevoile sale. Dacă facem parte din grupa de risc – avem vârstă înaintată, fumăm, consumăm alcool, avem exces de greutate, nu facem suficiente exerciții fizice, etc. – este important să ne ducem regulat la controale. Trebuie consultat un medic sau un dietetician înainte de a începe orice regim alimentar, dietă sau tratament cu vitamine sau suplimente.
În 2023, dieteticienii se așteaptă ca popularitatea alimentației sănătoase și ecologice să continue să crească, inclusiv consumul de ciuperci. Champignonul și ciupercile pleurotus conțin antioxidanți, vitamine, proteine, minerale esențiale, fibre și, prin urmare, sunt importante din punct de vedere a unei diete sănătoase, sărace în grăsimi și în ingrediente de origine animală. Încearcă câteva dintre rețetele noastre sănătoase cu ciuperci.