„Cartea este ca ciuperca, pe cât de gustoasă și hrănitoare este una, pe atât de otravă grețoasă este cealaltă.”- spunea scriitorul Mikszáth Kálmán, și câtă dreptate avea! În plus, uneori este dificil să se facă diferență între ciupercile otrăvitoare și cele comestibile. De exemplu unele specii de champignioane pot fi confundate de un culegător neexperimentat cu ciuperca cea mai otrăvitoare, Buretele viperei (Amanita phalloides).
De-a lungul timpurilor au apărut multe proverbe și înțelepciuni legate de ciuperci. Unele dintre trăsăturile caracteristice ale ciupercilor era considerată de către ancestori faptul că au o creștere rapidă, iar metaforele legate de aceasta sunt foarte frecvente și în limbajul comun: „răsare ca ciuperca după ploaie”, „crește ca ciuperca”, „rodnic ca ciuperca după ploaie”.
În ceea ce urmează puteți citi proverbe și zicale mai puțin cunoscute despre ciuperci:
Ciupercile cresc și fără sâmburi. (Adică, ceea ce nu este în mod deosebit valoros, se găsește din abundență. Acest proverb maghiar ilustrează bine faptul că ciupercile nu erau foarte apreciate pe vremuri, probabil nu erau cunoscute efectele lor benefice, nu se știa câte substanțe nutritive esențiale, proteine și antioxidanți conțin.)
A mâncat ciuperci nebune. (Spuneau despre persoana care era nebună, dereglată, care se comporta într-un mod bizar, de neînțeles, zicerea făcând referire și la faptul că ingerarea unor ciuperci otrăvitoare, de exemplu Buretele muștelor (Amanita muscaria), produce halucinații.)
Orice ciupercă e ciupercă bună, doar omul este bădăran. (În limba maghiară expresiile „ jó gomba” și „goromba”, rimează și exprimă frumos că natura nu este dușmanul nostru, doar oamenii sunt nepoliticoși și grosolani.)
Viteazul nu este ciupercă să crească în orice bălegar.(Se referă la valoarea omului.)
Nu este ciupercă orice, ce crește rapid. (Nu judecă după aparențe.)
A crescut ca ciuperca nebună.(A crescut și a rămas ignorant.)
Este ușor să calci în picioare o ciupercă. (Este ușor să-l învingi pe cel care nu poate să se apere.)
Nu crește trufa sub orice gard. (Ceea ce este valoros, este și rar de găsit.)
Nu am mâncat ciupercă nebună. (Nu mi-am pierdut mințile.)
Ciupercile pot fi folosite pentru a pregăti gustari nutritive și gustoase atât de necesare organismului aflat în curs de dezvoltare, dar pe lângă asta, se leagă de ele și multe povești fascinante.
Scopul Școlii de ciupercă este să evidențieze câteva dintre acestea: în prima parte poți citi despre ciuperci în general și despre ciupercile pleurotus, în partea a doua este vorba despre champignon, iar în a treia parte am povestit despre pericolele legate de confundarea de câtre culegătorii neexperimentați a champignonului arhicunoscut și iubit cu buretele viperei.
Pentru mai multe informații interesante, urmează postările noastre pe Facebook!