Tocănița brașoveană este o mâncare populară pregătită inițial din carne de porc, vită sau chiar miel, a cărui origine este neclară, deși e sigur că nu a fost pregătită pentru prima dată la Brașov. Este de fapt ca un ragout sau o tocană care are mai multe variante, se face de exemplu și cu cuscus. Noi o pregătim acum cu cartofi și, bineînțeles, fără carne.
Ingrediente
- ½ kg ciuperci pleutorus
- ulei
- 1 ceapă albă mică
- sare, piper, boia după gust
- 1 dl apă
- un pumn de mazăre
- 2-3 bucăți de cartofi
Cartofii trebuie puși la fiert în coajă, între timp se spală ciupercile pleutorus și se taie felii subțiri, apoi se prăjesc în ulei într-o tigaie înaltă. În timp ce amestecăm continuu, adăugăm sare, piper și boia. Se toarnă puțină apă peste el, se taie și se adaugă ceapa, se amestecă, iar din când în când mai putem înlocui sucul cu puțină apă. Se adaugă mazărea verde și se fierbe aproximativ zece minute, până când nu mai rămâne zeamă. Cartofii fierți se curăță de coajă, se tai cubulețe, se prăjesc într-o tigaie în puțin ulei până se rumenesc, apoi se amestecă în mixul de ciuperci-ceapă. Se servește cu condimente verzi – oregano, pătrunjel, rozmarin sau cimbru.