Trăim moda suplimentelor alimentare și a vitaminelor și există nenumărate „capsule-minune” care se oferă în diferite reclame, încurajându-ne să le consumăm pentru că ne vor însănătoși. Însă adevărul este mai simplu: cu o dietă sănătoasă, echilibrată, putem introduce majoritatea vitaminelor în organismul nostru, în așa fel încât, să nu fie necesară nicio suplimentare sau doar o suplimentare minimă. Vitaminele și suplimentele nutritive trebuie luate numai dacă sunt prescrise de un medic sau un dietetician în urma examinărilor anterioare.
Vitaminele care pot fi luate cu o dietă echilibrată includ și vitaminele B. Există atât de multe vitamine B (mai exact opt) astfel le numim complex de vitamine B. Corpul nostru are nevoie de toate pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului nervos, a metabolismului și pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.
Fiecare dintre diferitele tipuri de vitamine B îndeplinește o sarcină importantă, iar lipsa acestora se resimte rapid: problemele dermatologice, ale sistemului nervos sau ale sistemului digestiv încep să apară în organismul nostru. Pierderea poftei de mâncare, diarea, greața, oboseala, iritabilitatea: s-ar putea ca aceste simptome să indice pur și simplu o lipsă de vitamine B. Desigur, pentru a determina acest lucru cu siguranță, este necesar să se efectueze testele adecvate care detectează nivelul diferitelor vitamine din organism.
Dacă se dovedește că deficiența de vitamina B este cauza, atunci suntem deja cu un pas mai aproape de soluție. Vitaminele B sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece ne ajută corpul să obțină energie (adică glucoză) din carbohidrați, proteine, grăsimi etc. În același timp, vitaminele B sunt numite și vitamine antistres: ne susțin sistemul imunitar în situațiile în care stresul ne amenință.
Vitaminele B pot fi luate în organismul nostru în cantități suficiente nu numai cu alimente de origine animală, ci și cu o dietă pe bază de plante atent selectate! Însă e bine de știut că legumele fierte nu conțin o cantitate mare de vitamine B, așa că preferabil ar fi să le consumați crude sau doar prăjite, să fie gătite într-un wok sau trase la tigaie.
Una dintre cele mai bune surse non-animale de vitamine B sunt ciupercile.
De exemplu, ciupercile de câmp sunt o sursă excelentă de vitamine B2, B3, B5. Dacă îți dorești neapărat o masă delicioasă, bogată în vitamine B, asortează ciupercile, de exemplu, cu spanac, ridichi sau chiar linte!
Leguminoasele sunt în general surse bune de vitamine B, așa că ar trebui să avem întotdeauna fasole și mazăre verde în cămară. Diverse semințe sunt și ele indispensabile din dieta vegetală pentru a suplimenta vitaminele: nucile, alunele sau semințele de floarea soarelui care conțin și ele cantități mari din necesarul de vitamine B. Castanele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine B: prăjite sau preparate ca piure de castane, nu doar sănătoase, ci și un desert delicios.
Pe lângă cele zece surse vegetale de vitamine B de mai sus, am enumerat mai jos diferite alimente vegetale care conțin anumite tipuri de vitamine B.
Vitamina B1 (tiamina) se găsește de obicei în următoarele alimente: semințe de in, semințe de floarea soarelui, semințe de cânepă, fistic, arahide crude, semințe de chia, nuci, cicoare, orez brun și bere brună.
Vitamina B2 (riboflavina) este prezentă în cantități semnificative în migdale, semințe de cayenne, hrișcă, semințe de floarea soarelui și spanac.
Vitamina B3 (niacina) se găsește în semințele de susan, semințele de chia, semințele de dovleac, nuci, alune de pădure, semințe de cânepă, ciuperci, migdale, orez brun, mazăre verde și linte.
Vitamina B5 (acidul panotenic) poate fi găsită în varză, semințe de floarea soarelui, caju, conopidă, broccoli, linte și în semințele de dovleac.
Vitamina B6 (piridoxina) este prezentă în cantități mari în produsele din soia precum tofu. În plus, fisticul, semințele de floarea soarelui, semințele de cânepă, nucile și bananele mai conțin și ele piridoxină.
Vitamina B7 (biotina), cunoscută și sub denumirea de vitamina H, poate fi găsită în cantități semnificative în roșii, ciuperci, nuci, cartofi dulci și ceapă.
Vitamina B9 (folat) se găsește în cantități mari în avocado: mâncând un singur avocado, oferim organismului nostru 42% din cantitatea zilnică recomandată. În plus, există vitamina B9 în fasole, semințe de floarea soarelui, linte, mazăre, năut, nuci, spanac, napi și sparanghel.
Vitamina B12 (cianocobalamina) se găsește în laptele de orez și în laptele de soia.
Dacă ești curios cum poți prepara ceva delicios din ciuperci și caju, accesează linkul, sau ai vrea să încerci vitamina bombă cu sandviș cu pleurotus-avocado, poate pastele cu pleurotus și sos de soia, nu ezitați să răsfoiți printre rețetele noastre delicioase! Bucură-te de masa ta!