Gătitul uneori înseamnă mai mult decât o simplă activitate de rutină care are ca scop pregătirea unei mese calde care asigură hrana familiei. Poate fi un hobby sau o activitate conștient aleasă ce necesită chibzuire, grijă și care este strâns legat de alegerea unui stil de viață sănătos. Oricare ar fi motivația noastră, cărțile de bucate pot oferi un real ajutor pentru ca gătitul să aducă satisfacție, și în final să obținem un prânz sau o cină delicioasă și sănătoasă. În acest articol de blog, recomandăm cărți de bucate care pot fi indispensabile dacă te-ai săturat de rețetele de bază pe care le știi și pe care le-ai experimentat până acum. Pentru bucuria gătitului și pentru o alimentație sănătoasă!
Jamie Oliver: Super food pentru toată familia
Bucătarul britanic a devenit celebru în întreaga lume nu doar pentru emisiunile sale culinare de televiziune, ci și datorită cărților sale de bucate, care au fost traduse în numeroase limbi. Cartea sa despre cum să gătești cu superalimente este disponibilă în majoritatea limbilor europene. “Nu există nicio înșelăciune: este posibil să mănânci alimente super-sănătoase și să te saturi în același timp”, spune Jamie Oliver în dedicația cărții sale. El promite că, indiferent de rețeta pe care o alegi din carte, rezultatul final va fi o masă sățioasă, gustoasă și care te menține în formă. Acest volum conține 30 de mic dejunuri, 30 de prânzuri și 30 de cine, mic dejunuri care cântăresc mai puțin de 400 de calorii, iar prânzurile și cinele cântăresc fiecare 600 de calorii.
Dan Buettner: Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă
În zonele albastre ale planetei noastre trăiesc oamenii cei mai longevivi, astfel de locuri sunt: Sardinia, Peninsula Nicoya din Costa Rica, insula Ikaria din Grecia, Loma Linda din California și Insulele Okinawa din Japonia. Această carte te introduce în gastronomia acestor regiuni, cu rețete interesante, dar ușor de preparat.
Samin Nosrat: Sare, grăsime, acid, căldură – Patru elemente esențiale ale artei culinare
Acest bestseller al New York Times te introduce în tainele gustului. Samin Nosrat a început să lucreze la unul dintre restaurantele emblematice ale Californiei, Chez Panisse, unde a urcat treptele ierarhiei și a devenit bucătar șef. Prima parte a cărții sale este un curs de gătit profesionist, iar prin pregătirea rețetelor din a doua parte putem învăța practic cum să preparăm o masă perfectă. Inspirat din această carte, a luat naștere și un serial Netflix.
Gennaro Contaldo: Fast Cook Italian: From fridge to fork in 40 minutes or less
În cazul în care cineva nu a auzit de autor, legendarul bucătar italian a fost și maestrul lui Jamie Oliver. Dacă ești un fan al bucătăriei italiene sau dorești să faci mai colorată viața de zi cu zi cu ajutorul mâncărurilor mediteraneene ușoare, rețetele simple și super-convingătoare ale maestrului Contaldo te ajută să prepari în câteva minute mâncăruri italiene autentice din fiecare regiune a însoritei Italii. Cartea conține peste 80 de rețete, iar maestrul promite că prepararea fiecărei rețete nu durează mai mult de 40 de minute.
Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle: Mastering the Art of French Cooking
Julia Child, maestru bucătar celebru american, autoare și personalitate de televiziune, este cea mai bine cunoscută pentru faptul că i-a introdus pe americani în arta bucătăriei franceze. Această lucrare fundamentală în două volume, Mastering the Art of French Cooking, a fost publicată pentru prima dată în 1961 și de atunci a trecut prin numeroase reeditări. Deși nu a fost tradusă în limba română sau maghiară, este disponibilă în numeroase limbi de circulație internațională. Este recomandată celor care doresc să învețe despre bucătăria franceză de la cei mai buni și care vor să vadă pe rafturile lor lucrări de referință a gastronomiei internaționale.
Pál Kövi: Transylvanian Cuisine
Pál Kövi, proprietar de restaurant din New York, a adunat rețetele vechi, tradiționale, care încă mai existau în Transilvania în anii 1970, și care însumau cele mai importante feluri de mâncare din bucătăria acestei regiuni diverse, multireligioase și multietnice din secolele XIX și XX. Una dintre trăsăturile interesante ale cărții, publicată pentru prima dată în 1980, este că prezintă rețetele bucătăriei maghiare, secuiești, românești, armenești, săsești, evreiești și cele specifice bucătăriei secuilor sabatarieni într-un cadru literar: rețetele sunt însoțite de scrieri ale unor autori români și maghiari legate de mâncare și băutură. Ospățul transilvan nu este extrem de popular doar în limba maghiară (au fost publicate mai multe retipăriri și versiuni revizuite, iar renumiți bucătari transilvăneni și maghiari o consideră una dintre principalele lor surse de inspirație), ci este și o lucrare de referință gastronomică pe plan internațional, care a fost publicată în limba engleză în mai multe ediții. O carte obligatorie pentru oricine este interesat de bucătăria tradițională din Transilvania, România, Ungaria și Europa Centrală și de Est!
Gina Bradea: Gătește cu Gina. Gustul unic de acasă
Dacă cineva dorește să arunce o privire asupra specialităților bucătăriei românești, atunci trebuie să aibă cărțile de bucate ale Ginei Bradea pe raftul bibliotecii. Este inițiatoare de blog culinar care a făcut ca bucătăria românească să devină cunoscută și pe scena internațională, oferă rețetele sale unui public interesat de bucătăria tradițională, sănătoasă și, mai ales, celor care sunt interesați de mâncăruri gătite din toată inima. Cartea ei de bucate, dedicată gusturilor de acasă, conține peste 100 de rețete, printre care se numără ciorbe clasice, antreuri, feluri principale, sosuri și deserturi.
Am inclus printre rețetele noastre o selecție de mâncăruri delicioase și sănătoase, preparate cu ciuperci. De exemplu, încercați acest clasic italian, lasagna de curcan cu ciuperci, mușchiul de vită Wellington cu ciuperci, sau acest somon delicios cu ciuperci și smântână.
Să gătiți cu plăcere, poftă bună vă dorim!