În 2023, experții în gastronomie, dieteticienii și chefii se așteaptă la o nouă schimbare a obiceiurilor alimentare în direcția unora mai sănătoase și mai ecologice. Una dintre cele mai importante tendințe gastronomice din acest an – potrivit mai multor forumuri profesionale – este creșterea popularității ciupercilor comestibile.
Ciupercile cultivate, cum ar fi ciupercile champignon produse și de Boglar Champ, devin din ce în ce mai mult un ingredient proeminent în rețetele bucătăriilor care urmează tendințele naturiste. Un număr tot mai mare de restaurante adaugă ciupercile în meniurile lor datorită aromei bogate de umami, a impactului mult mai redus asupra mediului decât cel al produselor din carne, a costului mai mic și, nu în ultimul rând, pentru că au efect pozitiv asupra sănătății.
O altă tendință gastronomică importantă în 2023 este creșterea continuă a popularității alimentelor provenite de la producătorii locali. Consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de originea alimentelor pe care le aleg, preferând produsele care provin de cât mai aproape și pe cele sănătoase, fără chimicale. Nici ciupercile Boglar Champ nu conțin chimicale: dezinfectăm cu aburi camerele de creștere, împiedicând dezvoltarea bacteriilor și răspândirea bolilor fără a folosi chimicale.
De ce sunt ciupercile atât de sănătoase?
Pentru că fac parte dintre alimentele care scad cel mai bine colesterolul.
Potrivit cercetărilor, consumul de ciuperci pleurotus este eficient în scăderea colesterolului. Acest superaliment conține un nivel ridicat de antioxidanți, vitaminele B, D, C și K, proteine, steroli, crom, cupru, fier, iod, sodiu, seleniu, zinc, potasiu, fosfor. Este antiinflamator, reglator al tensiunii arteriale și al glicemiei, îmbunătățește metabolismul, regenerează celulele și este folosit pentru tratarea unei varietăți de boli, mai ales în medicina orientală. Toate ciupercile comestibile sunt o parte importantă a dietelor sănătoase, sărace în grăsimi și alimente de origine animală, deoarece conțin puține calorii și sunt bogate în proteine și fibre, oferind organismului în același timp o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți.
Pentru că ciupercile scad tensiunea arterială.
Alimentele bogate în potasiu, magneziu și calciu au un efect hipotensiv. Dacă avem tensiune arterială ridicată, legumele păstăioase (fasole, mazăre, linte) și legumele (cartofi, țelină, roșii, varză creață, morcovi, spanac, spanac, măcriș) ar trebui să fie o prioritate în dieta noastră, pe lângă ciuperci, fructe (rodii, citrice, avocado, banane, fructe de pădure cu boabe închise la culoare, struguri), semințe oleaginoase, lapte și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește și cereale integrale.
Pentru că sunt bogate în vitaminele B.
Organismul nostru are nevoie de toate acestea pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului nervos, a metabolismului și ca să avem păr, piele și unghii sănătoase. Una dintre cele mai bune surse non-animale de vitamină B este reprezentată de ciuperci. De exemplu, ciupercile champignon sunt o sursă excelentă de vitamine B2, B3, B5. Dacă vrem o masă cu adevărat bogată în vitamine B și delicioasă, putem combina, de exemplu, ciupercile cu spanac, ridichi sau chiar line!
Pentru că sunt una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina D.
Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamina D. De fapt, dacă cineva este vegetarian sau vegan, consumul de ciuperci în cantități mai mari este o prioritate. Putem acoperi necesarul zilnic de vitamina D mâncând aproximativ 100 g de ciuperci (aproximativ 3 champignoni), dacă înainte de a le mânca, „ducem la plajă pălăriile”. Ce înseamnă acest lucru? Expunem ciupercile la soare timp de 30-60 de minute înainte de a le găti, deoarece razele UV produc vitamină D în ele!
Pentru că sunt bogate în seleniu.
Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de cancer, diabet, tiroidă hipo- sau hiperactivă și obezitatea hormonală asociată, colesterol ridicat, stenoză arterială, probleme cardiovasculare sau infertilitate. Seleniul este un mineral foarte important pentru organismul nostru, iar experții consideră că un aport adecvat de seleniu poate ajuta la prevenirea acestor boli. Champignonul este o sursă excelentă de seleniu, iar consumul a doar 100 g – adică aproximativ 3-4 pălării – de ciuperci champignon asigură jumătate din necesarul zilnic de seleniu al unui adult.
Deci, haideți să mâncăm mai multe ciuperci în 2023!