Ciupercile sunt un aliment foarte popular, indiferent de anotimp, deoarece putem pregăti oricând aperitive, supe, feluri principale sau garnituri gustoase din ele. Toamna, însă, putem adăuga savori sezonale în bucatele noastre preferate cu ciuperci, creând combinații delicioase cu dovleac.
Fiecare detaliu al dovleacului plăcintar este delicios și reprezintă din plin toamna, atât estetic, cât și la gust. Îl putem pregăti sub formă de supe gustoase, feluri principale și deserturi condimentate excepțional, dar îl putem folosi și pentru a prepara băutura specifică a toamnei, popularul pumpkin spice latte – adică cafea cu piure de dovleac și condimente – pe care o găsim în majoritatea cafenelelor în lunile de toamnă.
În acest articol, v-am pregătit trei rețete în care vă prezentăm super combinația dintre două alimente pe care le iubim: dovleacul și ciupercile.
1. Supă cremă de dovleac cu ciuperci prăjite
Ingrediente
- 1 kg dovleac plăcintar
- 4 căței de usturoi
- 125 g unt
- 1 linguriță rozmarin
- 60 g smântână
- 300 ml apă
- 250 g ciuperci champignon
- sare, piper după gust
Mod de preparare
Curățăm dovleacul, scoatem semințele cu o lingură și tăiem dovleacul cubulețe. Topim jumătate din unt. Punem dovleacul tăiat cubulețe într-o tavă înaltă, adăugăm rozmarinul, sarea, piperul, usturoiul tocat și untul topit. Amestecăm totul și punem tava în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 1 oră, până ce dovleacul s-a copt și e moale.
Curățăm ciupercile și le feliem.
Topim untul rămas într-o tigaie și prăjim ciupercile felii.
Când dovleacul s-a copt, îl scoatem din cuptor, îl transferăm într-o oală înaltă, turnăm apa și smântâna peste, după care pasăm totul cu un mixer vertical. La servire presărăm ciupercile prăjite deasupra.
2. Dovleac umplut
Ingrediente
- 1,5 kg dovleac plăcintar, tăiat pe lungime, fără semințe
- 50 g ciuperci champignon feliate
- 1 ceapă roșie tocată
- 2 căței de usturoi tocați
- 5 roșii deshidratate, tăiate mărunt
- 100 g cușcuș
- 2 crenguțe de rozmarin
- 1/4 linguriță praf de chili
- 1/4 linguriță semințe măcinate de coriandru
- 1/2 pumn de nuci tocate
- ulei de măsline
- sare, piper
Mod de preparare
Preîncălzim cuptorul la 200°C.
Folosim o lingură pentru a scoate puțin din partea alungită a dovleacului pentru a-l umple uniform, apoi tocăm pulpa scoasă.
Într-o tigaie, călim ceapa și usturoiul cu 2 linguri de ulei de măsline încins, apoi adăugăm coriandru, chili, rozmarin, dovleacul tocat și roșiile uscate și lăsăm să fiarbă împreună timp de 5 minute pentru a se înmuia.
Adăugăm ciupercile și 200 ml de apă, fierbem încă 2 minute și asezonăm cu sare și piper după gust.
Adăugăm cușcușul și nucile, amestecăm totul și umplem cu acest amestec cele două jumătăți de dovleac.
Ungem dovleacul cu ulei de măsline pe dinafară, îl împachetăm în folie de aluminiu și coacem în cuptorul preîncălzit, într-o tavă de copt, timp de aproximativ 1,5-2 ore, până când dovleacul este fraged.
3. Risotto cu ciuperci și dovleac
Ingrediente
- 250 g dovleac plăcintar
- 200 g orez pentru risotto
- 150 g ciuperci champignon
- 900 ml supă
- 80 g parmezan
- 50 g unt
- 150 ml vin alb sec
- 1 ceapă roșie
- 2 crenguțe de rozmarin
- 2 căței de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare
Spălăm și strecurăm bine orezul.
Curățăm și feliem ciupercile și dovleacul.
Tăiem ceapa și o călim în puțin ulei, apoi adăugăm usturoiul tocat și când începe să se coloreze, adăugăm ciupercile și dovleacul.
Prăjim timp de un minut sau două, apoi adăugăm orezul și mai prăjim puțin, apoi adăugăm 100 ml de supă.
Condimentăm cu sare și piper și când a absorbit lichidul, adăugăm restul de supă.
Adăugăm vinul doar la sfârșit.
E gata atunci când orezul este încă puțin ferm la mijloc, iar risotto nu este uscat.
Adăugăm untul pentru o textură mai cremoasă și servim risotto cu parmezan ras și rozmarin.